Forum > Pozostałe
[Sonata '94] Wstawiamy halogeny
Hants:
Byl sobie zestawik, kupiony za grosze na ebayu.
Ma sobie ten zestawik, taki element:
Od spodu wyglada tak:
Pytanie jest nastepujace:
Mialem opory testowac to na sucho..
Czy zwierajac bezposrednio zlacza 30 i 87 przy jednoczesnym podlaczeniu np plusa do 86 i minusa do 85 - spowoduje zwarcie/zamkniecie obwodu?
Zestaw zainstalowany wyglada.. calkiem calkiem - nawet mi sie podoba:
Choc fabryczne spasowanie elementow pozostwia troche do zyczenia:
[ Komentarz dodany przez: Jarek: 2008-06-11, 17:31 ]
Sprawdź poprawność umieszczonych foto, nie wiem jak u innych ale u mnie są niewidzialne
Poprawione. Sorry.
Brt:
Niestety nie potrafię odpowiedzieć na twoje pytanie, ale mam inne, możesz podać link do aukcji(też mam zamiar zakupić halogeny)
Hants:
--- Cytat: "grzesik1" ---Niestety nie potrafię odpowiedzieć na twoje pytanie, ale mam inne, możesz podać link do aukcji(też mam zamiar zakupić halogeny)
--- Koniec cytatu ---
ebay w UK :-) Sporo badziewia, ale czasem trafi sie cos ciekawego..
LINK Przykladowy
Roman_d:
Podając zasilanie pomiędzy 85 i 86 (musisz sprawdzić które z nich to plus - wydaje mi się że 85) spowoduje zwarcie styków 36 z 37.
Inaczej mówiąc na 85 lub 86 podajesz zasilanie 12V poprzez wyłącznik a drugi styk na masę.
A na 36,37 dajesz sygnał 12V z aku następnie na lampy i znów na masę.
W razie czego służę pomocą.
IgoReCzeK:
Witam. Styki 85 i 86 służą do sterwania przekaźnikiem, to znaczy że podają napięcie na cewkę przekaźnika - można zastosować dowolny przełacznik małej mocy i śmiem twierdzić, że nie będzie to miało znaczenia, który z nich damy do masy, a który podepniemy do przycisku włączająco/wyłączającego (+12V) - nie zaznaczono tego na schemacie, więc jest to typowy przekaźnik elektromagnetyczny. Natomiast styki 30 i 87 służą bezpośrednio do włączania i wyłączania halogenów i tutaj też jest bez znaczenia do którego podepniesz napięcie, bo one działają jako zwora. Pozdrawiam Igor.
Nawigacja
[#] Następna strona