Forum > Getz
[Getz] Czy chcecie opis montażu "klimatronika" do
angler22:
--- Cytat: "popej" ---No tak, ale jak masz włączoną klimę to sprężarka też włącza się i wyłącza co jakiś czas. A, że podłączenie tegoż układu nie powoduje, że sprężarka będzie wlączała się na "zawołanie", lecz np. gdy układ teoretycznie włączy sprężarkę to nawet gdy jest w pozycji "włączona" to jeżeli ciśnienie jest jako takie jeszcze to sprężarka nie odpali.
--- Koniec cytatu ---
Dokładnie tak jak piszesz - nie ma powodu, by w jakikolwiek sposób dodatkowo obciążało to sprężarkę! Nie obchodzimy przecież w żaden sposób samochodowych systemów "oszczędzających" sprężarkę i całą instalację.
Co do zdjęć - jeszcze rano były - zobaczę, co im się stało.
--- Cytat: "NieAmator" ---climatronika nie zrobisz z prostych względów: po pierwse nawiewy są sterowane cięgnami więc musiały by być dostawiane siłowniki które muszą być sterowane elektronicznie do tego wiele czujników typu temp ciśnienia gazu wilgotności to z allegro nic nie daje tylko możesz sobie zniszczyć układ ponieważ on załącza i odłącza sprężarkę przez co wyciera się sprzęgiełko co skutkuje spaleniem elektromagnesu.
--- Koniec cytatu ---
Bez przesad - jedyne co realnie musisz zrobić, to przestawić pokrętło zimne / ciepłe i włączyć obieg wewnętrzny lub zewnętrzny. Zakładając, że pogoda nie zmienia się 3 razy dziennie z upału na mróz, zostaje tylko cięgło obiegu zewnętrznego - wewnętrznego. Jak się komuś nawet tego robić nie chce.....
Celem instalacji urządzenia jest ułatwienie sobie życia, i uniknięcie sytuacji, gdy po dłuższej jeździe zaczynasz szczękać zębami z zimna (bo klimatyzacja działa non stop). I to zadanie spełnia w pełnym wymiarze, co udało mi się już sprawdzić.
Zresztą celowo dałem nazwę "klimatronik" w cudzysłowie, bo byłem niemal pewny, że znajdą się puryści tematyczni :)
Nawiasem mówiąc znajomy ma klimatronika (niby prawdziwy) w jakimś starszym peugeot'cie i nawiewy na paszczę, czy nogi wcale nie są ustawiane automatycznie, tylko ręcznie (oczywiście przyciskiem nie pokrętłem, ale co to za różnica tak naprawdę?). Tylko obieg wewnętrzny/zewnętrzny rzeczywiście przestawia się automatycznie. To zresztą wcale nie było by trudno nawet w Getz'ie przerobić.
popej:
Szkoda tylko, że ten układzik pomija 4 bieg dmuchawy :(
angler22:
Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zmienić konfigurację. Wprawdzie dołożenie 4 przekaźnika i sterowania nim nie było by proste, ale za to można pominąć jeden z niższych biegów i podłączyć na przykład 1,2,4 czy 2,3,4 itd. Jeden można sobie ostatecznie darować. Oczywiście lepiej, jak by były 4 osobne, ale jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma.
Pamiętaj też, że w żaden sposób nie wpływamy na sterowanie ręczne, więc w każdej chwili można sobie "dołożyć" 4 bieg manualnie.
Wracając do zdjęć - są już chyba widoczne? Na razie to wersja robocza - jeśli stwierdzicie, że się nadaje, można ją przenieść do działu modyfikacji i jednocześnie dodać zdjęcia na inny serwer.
Brayan73:
Witam
mam pytanko czy taki "klima-tronik" można zaadoptować do I20 ??
NieAmator:
możesz do wszystkiego włożyć i tu was zdziwię bo obciąża sprężarkę robię przy klimie i wiem jak to działa
Nawigacja
[#] Następna strona