Autor Wątek: Szum wiatru powyżej 75km/h  (Przeczytany 3240 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Mariusz1982

• Gość
Szum wiatru powyżej 75km/h
« dnia: 12 Listopad 2008, 23:51:00 »
Witam, jestem nowym uzytkownikiem forum i zwracam sie z prośba o pomoc. Chodzi mianowicie o fakt, ze przy predkości powyżej 75km/h pojawiają sie szumy dochodzace z prawych drzwi mojego accenta (I generacja 3d). Obserwujac samochód podczas obfitych nawet opadów deszczu nie zauważyłem podciekania przez szybe wody wiec raczej eliminuje fakt , że uszczelka przy oknie w drzwiach jest uszkodzona. Może ktoś z forumowiczów miał podobną sytuacje i mógłby mi pomóc. PS mam załozoną tradycyjna antene radiowa na tym boku, ale wydaje mi się, że ona pomimo tego iż wchodzi w rezonans przy wyższych prędkościach nie powinna powodować takich szumów. Z góry dziekuje za za pomoc. Pozdrawiam.

Vex

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Listopad 2008, 20:57:47 »
Otworz i zamknij szybe jeszcze raz. CZasem niedomkniecie do konca (nie do oporu) moze byc cichsze :)

zbikruk

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Listopad 2008, 03:35:39 »
U mnie podobny problem występował pow.100 km/h. Przyczyna - niedomknięte okno z powodu zawinięcia się uszczelki pod szybę. To była ta wąska uszczelka z rowkiem, w który to rowek powinna 'wjeżdżać' szyba. Po obu stronach mi się tak porobiło i gwizdało, że trudno było rozmawiać. Sprawdź jak Ci się domyka okno, czy szyba wchodzi w tę uszczelkę, czy jej np. nie przyciska - wtedy zostaje szparka, której nie widać, bo jest właśnie pod tą uszczelką. Ewent. wymiana uszczelki to - sądząc z wypowiedzi na tym Forum - koszt niewspółmierny do problemu. Drogie są jakby były ze złota :-/

Mariusz1982

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Listopad 2008, 09:20:25 »
Dzieki...faktycznie patrzyłem na tą szybe i pomimo, że jest domknieta do samej góry nie chowa się w całości w wyżej wspomnianym rowku. Więc spróbuję zmienić ją na nową i wtedy zobaczę jak będzie się autko zachowywało:) Pozdrawiam.

BartBartez

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Listopad 2008, 10:18:06 »
Proponuję używać preparatów do konserwacji gumy (również te do opon).
Pięknie "rozmiękczają" uszczelki co powoduje lepsze przyleganie. Nie zawsze przynosi to 100% efekty ale pomaga. W Scoupe świstanie przesunęło mi się z 120km/h na 160km/h

IgoReCzeK

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Listopad 2008, 14:42:09 »
Cytat: "Mariusz1982"
jest domknieta do samej góry nie chowa się w całości w wyżej wspomnianym rowku

Witam. Domyślam się, że szyby są sterowane elektrycznie? Proponuję najpierw sprawdzić, czy w zachyłkach uszczelki nie ma jakiegoś obcego przedmiotu ( nie jest rozdarta i podwinięta )? Później można zdemontować tapicerkę ( nie jest to takie trudne ) i zobaczyć stan linki, może okazać się, że posiada jakieś uszkodzenie mechaniczne i to jest powodem, że szyba nie jest dociągana do końca. Co do regulacji przy samym uchwycie szyby, to niestety nie ma takiej możliwości. Sama szyba jako taka jest najmniej podejrzana w całym tym problemie i raczej usterki dopatrywał bym się w mechanizmie, który jest odpowiedzialny za jej podnoszenie i opuszczanie. Pozdrawiam Igor.

Mariusz1982

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Listopad 2008, 00:23:13 »
Niestety szyby są na "korbkę"...ale przyglądnąłem sie sprawie i zauważyłem, że pomimo dociągniecia do samej góry szyby przy końcu drzwi spasowanie u dołu (przy lusterku) niestety nie dolega...w pierwszej chwili pomyslałem sobie, że może szyba była wybita i wstawiono nową , ale i tu niespodzianka...numery na szybie sa identyczne jak pozostałych szyb wiec albo niedokładność montażu albo sam nie wiem...spróbuję wymienić uszczelkę a potem zobacze co i jak z tym fantem. A najlepiej jutro prtryknę zdjęcie to może wtedy uda się cos zaradzić.

IgoReCzeK

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Listopad 2008, 01:17:44 »
Witam ponownie. Widzę, że sprawa oprze się o wymianę prowadnicy szyby wewnątrz drzwi, najwyraźniej skorodowała i nie prowadzi szkła tak jak należy. Przed wymianą uszczelki proponuję sprawdzić moją sugestię. Pozdrawiam Igor.

BartBartez

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Listopad 2008, 09:59:15 »
Cytat: "IgoReCzeK"
Widzę, że sprawa oprze się o wymianę prowadnicy szyby wewnątrz drzwi

Niekoniecznie wymiana. Powinna pomóc regulacja.

zbikruk

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 15 Listopad 2008, 22:18:33 »
Szyba, gdy się ją opuszcza, odsuwa się przednią boczną krawędzią od wspomnianego rowka.Zatem sugestia BartBarteza, wydaje mi się słuszna.