Forum > Lantra
sprężyny czy możliwe, że są do d... a przegląd przechodzi?
kesser:
Ale amorki mają 60% sprawności wg. mnie to chyba sprężyny bo amortyzator tłumi drgania i jak się auto bujnie to raz się ugnie i koniec. Natomiast faktem jest, że z tyłu nie muszę się wysilać aby ugiąć budę dość nisko podczas gdy z przodu już jest twardziej i trudniej. Auto jest podatne na wiatr boczny i przysiada na nierównościach. Także zaczynam wierzyć, że te sprężyny od kowala są badziewne. Zobaczymy po zmianie co będzie.
e-gen:
Amorki 60% też są już dupne i prawdopodobnie ich ekspresowe zajechanie zawdzięczasz właśnie "kowalskim" sprężynom.
kml:
--- Cytat: "e-gen" ---Amorki 60% też są już dupne i prawdopodobnie ich ekspresowe zajechanie zawdzięczasz właśnie "kowalskim" sprężynom.
--- Koniec cytatu ---
Ostatnio doczytałem, że niektóre zakłady mają maszynki gdzie wkłada się samego amora i tam sie autentycznie bada tlumienie.
Wykresy z trząsarki należy traktować poglądowo, niestety nie oddaje to rzeczywistości.
--- Cytat: "tomekl" ---napisałem że spręzyny wspomagają amortyzatory ale to amortyzatory mają wiekszą odpowiedzialność za dobijanie i tak jak napisał zybon amorki będą do wymiany
--- Koniec cytatu ---
Jezeli spreżyna się ugnie tak że sie zwoje dotką to żaden cywilny amor nie ma takiego tłumienia dobicia żeby to wyhamować.
Jezeli wymianiac to tylko nowe sprężyny wszystkie + amory na tył chociaz nie wiem czy przód nie zacznie skakać ze spręzynami takimi jak jamex.
---
Brt85: Używaj opcji edytuj! Czytaj regulamin!
IgoReCzeK:
--- Cytat: "kesser" ---Robiłem te sprężyny u kowala z grubszego drutu
--- Koniec cytatu ---
Witam. Mimo to wygląda, że są za miękkie ( pewnie by się sprawdziły przy lżejszym samochodzie ). Z dwojga złego poszukałbym oryginalnych sprężyn z jakiegoś rozbitka na szrocie za parę groszy i podmienił. Jest oczywiście problem, nie wiadomo do końca na co trafisz i czy będą pasowały w Twoje wyrobione ( jak się domyślam ) gniazda, ale to problem poboczny. Samochód póki co jest niestabilny i niebezpieczny, więc jakiekolwiek kroki podjęte w kierunku zmiany obecnych sprężyn będą jak najbardziej uzasadnione. Pozdrawiam Igor.
P.S.
Jamex choć znana firma na rynku samochodowym zbiera sprzeczne opinie co do jakości swych wyrobów.
kesser:
Wymiana sprężyn to było to. Auto nie buja się na nierównościach, mam wrażenie że zesztywniało. Przy załadunku praktycznie nie widać obniżenia tyłu. Ogólnie jest teraz ok.
Nawigacja
[#] Następna strona