Autor Wątek: [ix35 EL] Siedzisko fotela kierowcy  (Przeczytany 68446 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

klemens

• Gość
[ix35 EL] Siedzisko fotela kierowcy
« Odpowiedź #45 dnia: 17 Listopad 2013, 12:17:33 »
Może ten niechroniony kawałek blachy (co przeciął skórę u ftomasa) odsłonił się po wykruszeniu gąbki, właśnie. U mnie zjawisko wykruszania ma miejsce w formie minimalnej - z lewej strony fotela pojawia się czasem kilka (dosłownie) okruszków gąbki. Nie zwróciłbym nawet na to uwagi, gdyby nie temat na forum. Jednak po 2 latach w rejonie wajchy od podnoszenia pojawiła się jakaś taka pustka. Wygnieciona albo wykruszona. Zobaczymy. mam na to jeszcze 3 lata (chyba).
Natomiast z opadaniem oparcia nie mam problemów. Co do opadania fotela, to nie wiem. U mnie jest i tak w najniższym położeniu.
Aha, moje wymiary statystycznego Polaka - patrz: ftomas  :-D

ftomas

• Gość
Re: [ix35 EL] Siedzisko fotela kierowcy
« Odpowiedź #46 dnia: 17 Listopad 2013, 13:52:19 »
Cytat: "Gringo"
Użytkownicy ix35,
przez zupełny przypadek zauważyłem w moim aucie dziwną rzecz.
Mianowicie z lewej strony siedziska kierowcy, mniej więcej na wysokości styku z oparciem mam "dziurę" - kruszy się gąbka.

Moja prośba/pytanie - sprawdźcie, czy też tak macie?
 :shock:

To dokładnie to miejsce i przypadłość o którym pisałem dwa posty w górę , podlega to gwarancyjnej wymianie poszycia fotela z jednoczesną wymianą gąbki tak żeby w pełni osłaniała ona przyczynę nacięcia skóry czyli nieszczęsną blachę . Proszę się nie martwić po wymianie że nowa ,,skóra ,,dziwnie leży, u mnie się ,,wyprasowała,, czyt. ,,ułożyła,, pod 4 listerami .

[ Dodano: 2013-11-17, 13:55 ]
Cytat: "klemens"

Natomiast z opadaniem oparcia nie mam problemów. Co do opadania fotela, to nie wiem. U mnie jest i tak w najniższym położeniu.
Aha, moje wymiary statystycznego Polaka - patrz: ftomas  :-D

Opadający fotel jest powszechnie znany , natomiast tak jak postarałem się to dokładnie opisać mnie opada ale OPARCIE pleców do tyłu , nie siedzisko ;), proszę o opinie statystycznych rodaków .

mada

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: 25 Listopad 2013, 16:53:48 »
Gdy byłem w serwisie ostatnio  to przy okazji wymiany zardzewiałych  śrub                 " rzuciłem" im temat fotela , jakie było moje zaskoczenie gdy obsługa na koniec poinformowała mnie  że mam fotel do wymiany.?!?

ftomas

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: 25 Listopad 2013, 23:19:23 »
Cytat: "mada"
Gdy byłem w serwisie ostatnio  to przy okazji wymiany zardzewiałych  śrub                 " rzuciłem" im temat fotela , jakie było moje zaskoczenie gdy obsługa na koniec poinformowała mnie  że mam fotel do wymiany.?!?

Napisz nam jakiej przypadłości dotyczył ten ,,temat fotela,, który zakwalifikowali do wymiany .

mada

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: 26 Listopad 2013, 11:24:24 »
Przypadkiem zobaczyłem malutkie okruszki gąbki podczas sprzątania auta . Dzięki koledze  "Gringo" który mnie "zainspirował" zaszczepiłem tym tematem serwis.
Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania?
Z drugiej strony  to już męczące z każdą "pierdołą" jeździć do nich jakby nie mogli jakiejś kampanii naprawczej zrobić i te wszystkie usterki pousuwać za jednym zamachem!

klemens

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: 29 Listopad 2013, 09:37:46 »
Mam pytanko. Wczoraj wymieniono mi gąbkę w siedzisku kierownika i nowa gąbka ma bardzo wystające i twarde boki. Zwłaszcza lewy. Właściwie siedzę oparty na zewnętrznych bokach ud. Czy ktoś po wymianie gąbki też zaobserwował coś takiego, czy u mnie coś nie tak zamontowali?

Offline jacek2

• Giełda
« Odpowiedź #51 dnia: 29 Listopad 2013, 13:46:38 »
Tak bedzie na początku. U mnie nie dość że na początku było twardo, to ta niby skóra była jeszcze bardzo nie równo powypychana. Ale teraz po kilku m-cach wszystko zaczyna wyglądać normalnie... :mrgreen:

klemens

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: 29 Listopad 2013, 14:05:42 »
U mnie twarde są boki. Natomiast środek jest jakby miększy niż był. Niezbyt mi to odpowiada ale pojeździmy, posiedzimy, zobaczymy...

grzegon

• Gość
« Odpowiedź #53 dnia: 29 Listopad 2013, 17:25:55 »
Kilka tygodni temu na gwarancji wymieniłem gąbkę siedziska i plecy (plastik) przedniego siedzenia pasażera (nie trzymały zaczepy). Muszę przyznać, że serwis w Zaczerniu k/Rzeszowa załatwił to szybko i bezboleśnie. Naprawili mi też skrzypiący podłokietnik.
Ps. Nie zauważyłem różnicy w twardości i kształcie siedziska, ale to może dlatego, że stare nie było bardzo „wysiedziane”.

B.Wojcieszak

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: 29 Listopad 2013, 17:56:23 »
Im twardsze - tym lepsze, wygodniejsze i bardziej komfortowe. Sprzed wymiany gąbki miały komfort fiata punto. Te skrzydła pierwotnie w środku prawie puste, pomiędzy materiałem a gąbka metry sześcienne powietrza, no masakra. Przecież o to chodzi, żeby były twarde, kubełkowe i wygodne.

Zawsze miałem wrażenie, że fotele były tandetne i obniżały wartość auta. Teraz to się zmieniło. Autentycznie, po wymianie gąbek trasa 600km jednorazowo jest zdecydowanie bardziej komfortowa.

koszak

• Gość
« Odpowiedź #55 dnia: 29 Listopad 2013, 21:40:09 »
Czy każde ASO wymieni te gąbki bez problemu - u mnie nie zauważyłem kruszenia się tej gąbki, ale chciałbym wymienić na wygodniejszą.

klemens

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: 30 Listopad 2013, 06:43:18 »
No właśnie. U mnie kruszyło się tylko siedzisko kierowcy. Jak załatwialiście wymianę wszystkich siedzeń (włącznie z oparciami) ?

B.Wojcieszak

• Gość
« Odpowiedź #57 dnia: 30 Listopad 2013, 13:12:15 »
W moim przypadku kruszyła się zarówno gąbka kierowcy jak i pasażera w równym stopniu. Z oparciami to wspomniałem w serwisie, że jak się mocniej oprę to czuję jakby jakaś blaszka przeskakiwała (myślę, że ta blaszka jest jakoś zależna od wajhy do odcinka lędźwiowego). Czuję różnicę w oparciach, ale nie wiem czy gąbka w oparciu ostatecznie jest też wymieniona czy stara zachowana.

Myślę, że ten problem jest tak powszechny, że każdy serwis to powinien przyjąć. W Bydgoszczy próbowałem ten temat popchnąć w serwisie i przeszło telefonicznie. Ostatecznie zrobiłem to we Wrocławiu, gdzie akurat inny ix35 miał wymienianą gąbkę. Na tyle to powszechne jest, że w książeczce serwisowej wpisali mi zlecenie serwisowe i przebieg od jeszcze innego ix35 któremu wymieniali gąbkę.

Wystarczy podjechać do serwisu. Jak ktoś powie, że nie umiecie siadać i nie przyjmię na serwis to lewy sierpowy od razu.

klemens

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: 30 Listopad 2013, 13:50:13 »
U mnie też nie było żadnych problemów (serwis Piotrków - w ogóle ostatnio baaardzo się poprawił). Przez telefon przyjęto zlecenie. Siedziska pasażera nie zgłaszałem. 99% czasu jeżdżę sam, więc tamten fotel nie zniszczy się nawet za 50 lat.

Azool

• Gość
« Odpowiedź #59 dnia: 30 Listopad 2013, 20:24:00 »
Ja przy okazji wymiany gąbki zasugerowałem, żeby wymienili od razu obie, ale pan mi powiedział, że nie zdarzyło im się jeszcze aby w fotelu pasażera się gąbka kruszyła. Zapewne ściema. Tak czy siak nie wymienili. Ale faktycznie po wymianie siedzisko i boki są zdecydowanie twardsze.