Autor Wątek: [ix35 EL] As. podjazdu pod górę  (Przeczytany 33592 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jacek2

• Giełda
[ix35 EL] As. podjazdu pod górę
« Odpowiedź #30 dnia: 12 Czerwiec 2013, 13:39:26 »
Cytat: "Zibi"
nie wiem kto tą ilustrację opisywał, ale jest tam błąd, hamulec nie uruchomi się samoczynnie, należy go wcisnąć ... reszta się zgadza.

zgadza się trzeba hamulec uruchomić. Rysunki auta i strzałki  też są źle opisane......

jack55

• Gość
[ix35 EL] As. podjazdu pod górę
« Odpowiedź #31 dnia: 29 Czerwiec 2013, 20:14:45 »
Cytat: "vqsoft"
działa to dobrze. musisz mieć wbity bieg. stajesz na górce hamujesz ( ESP może być włączone)  puszczasz hamulec i pojazd stoi przez 2 - 3 sek. Masz zatem czas aby przerzucić nogę na gaz  i ruszyć. Wielokrotnie tego używam u siebie na podjeździe do garażu

Działa jak cholera :-)
Wjeżdżając ostatnio na prom w Karlskronie na własnej skórze przekonałem się o zbawiennym działaniu  HAC w moim ix20.Podjazd w Szwecji jest w końcowym odcinku bardzo stromy i akurat będąc już prawie na samej górze trafiłem na chwilowy zator.Asystent podjazdu pod wzniesienia bardzo się przydał i sprawdził się w 100%
Polecam wszystkim  ;-)

mietekb

• Gość
Hill holder
« Odpowiedź #32 dnia: 02 Styczeń 2014, 19:14:08 »
Cytat: "firefighter1"
Przede wszystkim rozumiemy, że włączasz wcześniej ową funkcję i na desce zapala się kontrolka symbolizująca samochód na górce (zielona). Sprawa ważna, pochyłość musi być wyraźna bo są górki i góreczki, u mnie w garażu jest na tyle stromo że działa. Druga sprawa funkcja działa jednocześnie dla zjazdu i podjazdu. Większość supermarketów z garażem podziemnym ma strome wjazdy/wyjazdy i tam świetnie obie funkcje działają.

Hill holder -tak ta funkcje nazywa wiekszosc producentow. W IX35 jak zatrzymasz auto na duzym wzniesieniu, wrzucisz jedynke, trzymasz sprzeglo i zdejmiesz noge z hamulca, to hamulce "puszcza" dopiero po 2 sekundach, albo po dodaniu gazu. Nic nie trzeba wlaczac, zeby to aktywowac, a klawisz z samochodzikiem na gorce wlacza ograniczenie predkosci na stromych zjazdach - auto samo utrzyma predkosc ok. 25 km/h

[ Dodano: 2014-01-02, 19:14 ]
Cytat: "firefighter1"
Przede wszystkim rozumiemy, że włączasz wcześniej ową funkcję i na desce zapala się kontrolka symbolizująca samochód na górce (zielona). Sprawa ważna, pochyłość musi być wyraźna bo są górki i góreczki, u mnie w garażu jest na tyle stromo że działa. Druga sprawa funkcja działa jednocześnie dla zjazdu i podjazdu. Większość supermarketów z garażem podziemnym ma strome wjazdy/wyjazdy i tam świetnie obie funkcje działają.

Hill holder -tak ta funkcje nazywa wiekszosc producentow. W IX35 jak zatrzymasz auto na duzym wzniesieniu, wrzucisz jedynke, trzymasz sprzeglo i zdejmiesz noge z hamulca, to hamulce "puszcza" dopiero po 2 sekundach, albo po dodaniu gazu. Nic nie trzeba wlaczac, zeby to aktywowac, a klawisz z samochodzikiem na gorce wlacza ograniczenie predkosci na stromych zjazdach - auto samo utrzyma predkosc ok. 25 km/h