Autor Wątek: Tucson G4GC problem z podpięciem manometru ciśnienia paliwa.  (Przeczytany 202 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Oko93

• HKP
  • **
Tucson G4GC problem z podpięciem manometru ciśnienia paliwa.
« dnia: 27 Sierpień 2026, 17:54:00 »
Witam wszystkich serdecznie. Jako że niedawno nabyłem Tucsona jak się okazało z kilkoma wadami postanowiłem doprowadzić go do stanu w którym będę mógł beztrosko pomykać ulicami. Niestety autko stawia silny opór. Zaczęło się niewinnie wypadaniem zapłonów i poszarpywaniem przy mocniejszym wciskaniu gazu do tego oczywiście spalanie w trasie 16l średnie. Problem szarpania  rozwiązany wymianą świec i przegonieniem autka. Jednak problem ze spalaniem pozostał, następna wjechała nowa sonda lampda stara zgłaszała zbyt ubogą mieszankę po wymianie błędu brak sonda pracuje w całym zakresie. Spalanie jak było tak i jest na tym samym poziomie. Kolejnym podejrzanym stał się więc układ paliwowy i tutaj moje pytanie jak w temacie jak wpiąć się w wąż manometrem? Wąż z listwy wtryskowej za Boga nie chce zejść ciągnę tylko wierzchnia warstwę a środek jak przyklejony do króćca . Czy ma ktoś rozsądny sposób na uwolnienie węża lub inne miejsce w którym można się wpiąć?

Offline Shadows

• Giełda
Odp: Tucson G4GC problem z podpięciem manometru ciśnienia paliwa.
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Sierpień 2026, 18:40:49 »
Musisz wpiąć się trójnikiem właśnie do tego węża, który wchodzi do listwy wtryskiwaczy.
Wąż pewnie jest zapieczony/zwulkanizowany z króćcem. Spróbuj wsunąć cienki wkrętak, psiknij WD40, próbuj poluzować kombinerkami.

Ciśnienie powinno wynosić 3-3.5BAR

16l w trasie to bardzo dużo. Sonda wymieniona i rozumiem auto było podłączane pod komputer, który nie zgłasza usterek?

Hamulce nie są zapieczone? Szczególnie tylne, gdzie występowała częsta usterka?
Możesz mieć przestawiony rozrząd.
Rozumiem, że ssanie wyłącza się prawidłowo?

Musisz podpiąć komputer i podczas jazdy sprawdzić długoterminową korektę paliwa i pracę sondy.

Offline Oko93

• HKP
  • **
Odp: Tucson G4GC problem z podpięciem manometru ciśnienia paliwa.
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Sierpień 2026, 19:07:00 »
Czyli jak rozumiem wąż nie jest tam zgrzany fabrycznie tylko zwyczajnie zapieczony. Komputer podłączany błędów brak na następne wpinanie w OBD muszę czekać na nowy termostat który postanowiłem zmienić profilaktycznie razem z płynem bo w autku siedział jeszcze fabryczny a nowy który do mnie dotarł otworzył się dopiero przy 110 stopniach (byle jakość nowych części to porażka) . W kompie korekta długoterminowa zapisana -9.4% a krótkoterminowe skaczą nawet do +18 % z tym że nie wiem czy przypadkiem termostat nie był winny. Na kolektorze wydechowym mam widoczną rysę między 1-2 cylindrem chociaż próby szczelności tego ubytku nie pokazały żeby zasysał lewe powietrze. Chyba że jest tam już jakieś mikropęknięcie i leci prosto na sondę chociaż ta sama w sobie nie zawiesza się na jakichś konkretnych wartościach typu zbyt ubogo czy zbyt bogato tylko wesoło skacze w ta i spowrotem.