Autor Wątek: CZUJNIK IBS AKUMULATORA ROZŁADOWUJE AKUMULATOR??  (Przeczytany 87 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pawcik60

• Giełda
CZUJNIK IBS AKUMULATORA ROZŁADOWUJE AKUMULATOR??
« dnia: 23 Czerwiec 2026, 17:42:29 »
Witam
Mam pytanie czy czujnik akumulatora tzw. IBS może rozładowywać akumulator? Czy można w jakiś sposób zmierzyć multimetrem jego poprawność? Duże są strasznie upływy prądu na masie a to powinno mi się wydaje odłączyć akumulator od upływu a to stałe pobiera i nie ustannie prąd proszę pomóżcie mam go wyjętego już na zewnątrz...

Offline ...kuba...

• Giełda
Odp: CZUJNIK IBS AKUMULATORA ROZŁADOWUJE AKUMULATOR??
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Czerwiec 2026, 20:38:30 »
Można to zmierzyć... wepnij sondy multimetru ustawionego na pomiar natężenia prądu pomiędzy klemę a akumulator, wyłącz wszystko w samochodzie i poczekaj aż się uśpią się sterowniki w samochodzi nawet do 10 min.. i zobacz odczyty na mierniku, potem drugi test odepnij czujnik jedna sonda do akumiatora a drugą do jakiegoś punktu masowego na samochodzie - tak aby ominąć czujnik na klemie... i taka sama procedura.. i porównaj wskazania multimetru..

Offline pawcik60

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Czerwiec 2026, 21:40:16 »
Kolego ...kuba... Dziękuję za pomoc techniczna oraz porady ale proszę rozwiń czy mogę mierzyć to mA czy zwykłe w A ale pierwsza metoda na cęgach 2A pokazywało 0.180A i za jasną cholerę nie chciało spadać niżej ten pobór upływ prądu rozładowuje akumulator i to jest podejrzany na dzień dzisiejszy w moim śledztwie włącznik schowka nowy 4 x czujniki drzwi nowe wszystko po sprawdzane na tip/top a jak prąd płynął tak płynie i akumulator nie jest pierwszej jakości przez ten złodziejski proceder :) Mam prośbę do ciebie proszę rozwiń niepełnosprytnemu człowiekowi łopatologicznie drugi sposób bo jest on kuszący niezwykle. Z góry dziękuję serdecznie i Pozdrawiam Miłego!!

Offline pawcik60

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Czerwiec 2026, 21:42:36 »
Idę montować ten IBS do Hyundaia... ;)

Offline pawcik60

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: Dzisiaj o 00:31:41 »
Wywaliłem BCM-a na wierzch ładowanie spada praktycznie do zera czyli wiadomo co jest przyczyną poboru prądu upływu energii elektrycznej z Hyundaia Muszę poszukać magika od BCM niech zajrzy naprawi zakoduje itd bo to główny winowajcą pomóżcie co dalej bo jestem w rozterce??  :-\

Offline pawcik60

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: Dzisiaj o 00:49:44 »
Z 0.200mA na 0.002mA po wyjęciu BCM-a

Offline ...kuba...

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: Dzisiaj o 09:48:00 »
No właśnie też obstawiałbym, że to coś innego nie IBS.. ale przypadki różne się zdarzają...
Wracając co do drugiej metody: chodziło mi, żeby zmierzyć pobór prądu z pominięciem czujnika, czyli tak podłączyć multimetr, żeby pominąć czujnik. Można to zrobić podłączając jedną sondę miernika do minusa akumulatora a drugą nie do klemy z czujnikiem tylko np pod śrubkę na karoserii gdzie podłączony jest przewód masowy i podłaczyć wtyczkę od czujnika IBS - stedy czujnik będzie pominięty i odłączony.
Co do BCM to licz się z tym, że coś z zewnątrz mozę go wybudzać i daltego się nie usypia się.. jak coś mam BCM trzebaby ponrównać numery i mogę podesłać ;)) Najlpeiej sprawdzać to poprzez wyjmowanie bezpieczników i obserwowanie czy pobór prądu spadnie po wyjęciu któregoś..
A jak masz włączone radio i wyłączysz zapłon to radio samo się wyłączy?