Autor Wątek: Silniczek położenia reflektorów - zaminniki?  (Przeczytany 694 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bandzior13

• Giełda
Silniczek położenia reflektorów - zaminniki?
« dnia: 12 Maj 2026, 23:03:54 »
Czy ktoś się spotkał z zamiennikami silniczków regulacji reflektorów do Santa FE SM??

Numer OEM silniczka to 92130-26000
Nowe na zamówienie i ceny w granicach 600 - 700 złotych.
Nawet Ebay ceny zaczynają się od 87 dolarów.

Ostatnio rozglądając się za nim zauważyłem gabarytowo jeśli chodzi o gniazdo pasuje od KIA CEED SW(ED) 2007-2012 - koszt zamiennika w granicach 120 złotych.

I faktycznie gniazdo montażowe w reflektorach jest takie same. Sam trzpień jest jednak trochę krótszy a kulka do zaczepu w reflektor minimalnie za duże.
Ten problem jednak da się rozwiązać przekładając trzpień ze starego silniczka.

Kolejny problem to gniazdo elektryczne jest skierowane w dół i koliduje ze złączem kierunku.
Oraz gniazdo jest mniejsze. Też jest trzy pinowe.

MOje pytanie czy można znaleźć gdzieś rozpiskę który pin za co odpowiada zarówno w Santa FE jak i CEED.

Offline ...kuba...

• Giełda
Odp: Silniczek położenia reflektorów - zaminniki?
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Maj 2026, 06:56:57 »
Można znaleźć pinouty ;) Mogę pomóc jak coś. A próbowałeś rozebrać ten co masz? Chyba, że mechanicznie z zewnątrz jest uszkodzony..

Offline bandzior13

• Giełda
Odp: Silniczek położenia reflektorów - zaminniki?
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Maj 2026, 19:41:42 »
Obecnie auto u mechanika więc nie mam za bardzo jak sprawdzić.

Wiem tyle że jest plus i minus a trzeci kontrolny podaje prąd z regulator w kabinie.
prawdopodobnie rozkład jest taki:
12v, kontrolny, i masa.
Ale pewności nie mam.
Jak będę miał auto to posprawdzam multimetrem. Pytanie jaki układ jest w tym od CEED'a i jak układ interpretuje sygnały?
Sama obudowa od silniczka do CEED jest trochę mniejsza i przełożenie samej elektroniki nie wchodzi w grę.