Forum > Matrix / ix20

Nakrętki do felg aluminiowych

(1/1)

Kriszo:
Witam serdeczne grono.
Mam pytanie odnośnie felg a dokładnie o nakrętki. Obecnie mój hultaj stoi na felgach stalowych 15 R, ET 48, 6 J, opona standard 195/65 nakrętki rozmiar 21.
Zakupiłem felgi aluminiowe o tych samych parametrach co felgi stalowe jedyna różnica to ET bo wynosi 40 a nie 48 (ponoć dopuszczalne) i teraz pytanie odnośnie nakrętek. Muszę zakupić nowe, obecne nie pasują są za duże ( tz. Nasadka 21 ledwo się mieści i odkręcając niszczy gniazdo) nakrętki muszą być na klucz 19 M12x1,50 stożkowe.
Możecie jakieś polecić sprawdzone lub które będą dobre/odpowiednie. Dodam tylko , że felga oryginalna fakt faktem od Kia vengi ale w końcu auto bliźniacze.
Będę wdzięczny za linki do str., aukcji itp.
Pozdrawiam.

robaszek127:
Kup najlepiej oryginalne co dawali fabrycznie. Pewnie na allegro dostaniesz komplet nawet uzywek.

rafisz:
ja zawsze kupuję normalne uniwersalne, ale tylko ze stali, żadne tam alu, jeszcze mi się nie udało uszkodzić ani jednej

Dzius:
Większość ładnie wyglądających nakrętek chromowanych, które można kupić na Allegro, rdzewieje po pierwszym sezonie użytkowania. Ja ma kupione wraz z alufelgami Anzio, takie jakby szare nakrętki i te nie rdzewieją już od 12 lat, bo są nierdzewne. Rzeczywiście mają mniejszy łeb niż te do oryginalnych felg stalowych.

Dzius:
Okazuje się, że część z nieoryginalnych nakrętek do kół niestety nie jest najwyższej jakości i mogą niszczyć tzw. szpilki koła. Zwłaszcza gdy w serwisie odkręcają je kluczem pneumatycznym. Z tej przyczyny czasem warto kupić oryginalną szpilkę do koła, lub dwie (przednią i tylną):
https://allegro.pl/oferta/hyundai-kia-sruba-szpilka-piasty-kola-felgi-51752-07000-oryginal-18581626955
https://allegro.pl/moje-allegro/zakupy/kupione/768fa55a-2117-346a-bb00-edeb2ca476db/oferta/b20a7941-50f0-11f1-9c54-a99fb48c444a

, aby przetestować wszystkie 20 nakrętek, czy nie będzie później z nimi kłopotu. Inaczej mówiąc czy swobodnie dają się nakręcać na szpilki. Jak są jakieś opory wyrzucamy. Po takiej selekcji może kilka się okazać, że trzeba jeszcze kupić kilka nowych nakrętek.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

Idź do wersji pełnej