Autor Wątek: Klapka wlewu paliwa  (Przeczytany 181 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline draco40

• Giełda
Klapka wlewu paliwa
« dnia: 19 Luty 2026, 19:02:39 »
Witajcie. Dziś zauważyłem że mam uszkodzony bolec prowadzący klapki wlewu paliwa, prawdopodobnie przy tankowaniu LPG gość nas stacji musiał mi albo szarpnąć albo uderzyć i urwać tego pilota. Pytanie czy jest możliwość zakupu samej klapki bez całego wlewu do i30 kombi 2018r..

Offline ...kuba...

• Giełda
Odp: Klapka wlewu paliwa
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Luty 2026, 20:50:01 »
Jest możliwość, ale.. pytanie czy ktoś z używanych będzie chciał dekompletować wlew paliwa a z ASO mam obawy, czy będzie już w kolorze czy do pomalowania... nr na tej klapce jest niestety w miejscu gdzie zamontowany jest zawias... można jednoznacznie określić ten nr części po VIN.. ale patrząc na rodzaj klapki możliwe, że będzie to 69510G4200.

Offline draco40

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Luty 2026, 07:00:07 »
A wiesz może jak wygląda demontaż samej klapki? To jest na wcisk czy jakoś inaczej mocowane?

Offline ...kuba...

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Luty 2026, 10:58:44 »
Pozwól, że odpowiem Ci zdjęciem bez słów ;)
To jakieś 5-10 min szukania, ale poświęciłem je już za Ciebie...
Może być tak, że naklejka zakrywa zatrzask, nie ma konieczności ściągania naklejki chociaż to zdecydowanie uprościłoby sprawę. Do ściągnięcia naklejki możesz użyć suszarki (nie polecam opalarki - zbyt mocna, chyba, że z regulacją temp.) ale nie dotykając palcami kleju! Nożykiem i najlepiej podłożyć pod klej naklejki np. folię z taśmy dwustronnej żeby nie zabrudzić kleju. Podobnie możesz też próbować nie ściągać naklejki ale okolice zatrzasku podgrzać suszarką - nie przesadnie bo plastik i naklejka zacznie się topić, ale to zdecydowanie zwiększy elastyczność plastiku i możliwe, że uda się ściągnąć, ale zatrzaski są na tyle głęboko zachodzą na siebie, że może być ciężko i prędzej pęknie niż puści. Ciągniesz klapkę w przeciwną stronę niż zawias.
« Ostatnia zmiana: 20 Luty 2026, 11:03:08 przez ...kuba... »

Offline draco40

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Luty 2026, 17:11:58 »
Dziękuję 👍😉