Autor Wątek: Wyłącznie napędu 4x4.  (Przeczytany 41 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jakub77-77

• HKP
  • **
Wyłącznie napędu 4x4.
« dnia: 10 Luty 2026, 14:36:29 »
Witam szanowne grono.
Problem mój z którym się mierze od dłuższego czasu to wyłączanie napedu 4x4 w sytuacji kiedy ma się załączyć.
Mianowicie w trakcie uslizgu wtedy kiedy właśnie jest on potrzebny dochodzi do jego wyłączenia. Kontrolka 4x4 zapala się i tak jak w standardzie działa tylko przedni naped. Po podpięciu do komputera nie wykazuje błędu.  Paląca się kontrolka zgaśnie po przejechaniu kilku kilometrów.  Sam nie wiem za co się wziąć aby móc rozwiązać problem.
Pozdrawiam i proszę o pomoc.

Offline yoda

• Giełda
Odp: Wyłącznie napędu 4x4.
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Luty 2026, 19:15:02 »
To znalazłem w sieci.
1. Usterki Elektryczne i Elektronika (Najczęstsze)
Skrzynka bezpieczników pod maską: Zaśniedziałe gniazda przekaźników i bezpieczników, w tym przekaźnika napędu, mogą powodować błędy.
Moduł sterujący napędem (4WD ECU): Awaria elektroniki sterującej.
Błąd P1832 / Thermal Fault: Układ napędowy wykrywa przegrzanie sprzęgła i wyłącza napęd dla ochrony (tryb awaryjny).
Czujniki prędkości kół (ABS): Zabrudzenie lub uszkodzenie czujnika ABS może powodować, że system nie widzi różnicy w prędkości osi i rozłącza 4x4.

Offline yoda

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Luty 2026, 19:21:05 »
Z innego forum cytat
"Twój problem jest typowo mechaniczny, dotyczy całej grupy samochodów Hyundai Kia z napędem na 4 koła i tkwi w połączeniu dyferencjału przedniego skrzyni biegów ze skrzynką kątową (rożnie ją nazywają) przekazuje ona obroty na wał i dyferencjał tył a ten na tylne koła.
Producent nie smaruje wielofrezu, ulega on korozji, następnie uszkodzeniu.
Frezy gniazdo/wpust obracają się względem siebie, a mają być połączone, w konsekwencji moc nie jest przekazywana i wał napędowy się nie obraca.
Musisz wymienić kosz dyferencjału przedniego.
Trzeba rozebrać skrzynię biegów.
Tylko sprawdź który jest u Ciebie zamontowany, ja znalazłem dwie wersje kosza za 790zł albo ponad 1000zł"

Offline ...kuba...

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Luty 2026, 19:45:51 »
Słyszałem, że można to sprawdzić podnosząc samochód na podnośniku i uruchomić z włączonym napędem 4x4 i powinine tył być zapięty i się obracać.