Forum > i30 PD

Czujnik deszczu

(1/2) > >>

chris2807:
Kolejna rzecz, którą chciałbym dołożyć to czujnik deszczu. Czy do wersji Comfort da się to zrobić? Czy ktoś już to robił?

haroeris:
Montaż czujnika deszczu wymaga trochę więcej zabawy niż montaż lusterka fotochrom. Przyglądałem się tematowi, ale go odpuściłem.

Jedną z ważniejszych rzeczy jaką musisz wymienić w samochodzie to BCM. Obecnie jak nie posiadasz czujnika deszczu to twój BCM tego nie ogarnie. Następnie szyba czołowa, obecnie nie masz wycięcia pod czujnik deszczu (zdjęcie)- oczywiście jak robisz na oryginał, jeżeli nie, to można gdzie indziej zamocować. Potem manetka wycieraczek, powinna być z funkcją AUTO. Kabelki to przy tym wszystkim easy robota. Czy trzeba coś kodować? - nie wiem, ale wydaje mi się że nie.

chris2807:
Jak rozumiem czujnik deszczu montuje się w tej ramce, która na zdjęciu znajduje się w lewym górnym rogu? Czy można na szybie, która nie posiada tej ramki, zeskrobać kawałek tej foli i w tym miejscu nakleić taką ramkę (o ile można ją dokupić) i zamontować czujnik?  Co to jest za moduł, który znajduje się na zdjęciu w lewym dolnym rogu? Czy to jest czujnik zmierzchu? Bo ten moduł u mnie jest. Kolejna kwestia to sterownik BCM. Znasz nr katalogowy sterownika, który obsługuje czujnik deszczu? W necie jest dużo sterowników BCM, ale nie wiadomo który wybrać, aby posiadał tą funkcjonalność. Po nr katalogowym będzie łatwiej znaleźć odpowiedni. Manetki - z tym nie ma chyba problemu. Trzeba wybrać z funkcją Auto.

...kuba...:
Raczej są marne szanse na zeskrobanie tej czarnej struktury z szyby... ale nie ma problemu z przyklejeniem czujnika obok tylko aby w polu roboczym wycieraczek.. co do BCM nie mam przekonania czy jest potrzeba wymieniać.. Zakładałem czujniki deszczy w starszych generacjiach i-gen i II-gen i jak jest czujnik deszczu to układ wycieraczek w tych generacjach nie ma nic wspólnego z BCM.. Manetki praktycznie też nie trzeba wymieniać, jedynie dla wyglądu żeby mieć napis AUTO zamiast przerywanego trybu...

chris2807:
Jeżeli sterownika nie trzeba wymieniać, to można by sprawdzić, czy po zamontowaniu czujnika wszystko będzie działać prawidłowo. Koszt zakupu czujnika nie jest aż taki wysoki. A jak z podłączeniem przewodów? Czy czujnik też podłącza się pod złącze MR11 znajdujące się w słupku? Czy gniazdo ma już doprowadzone przewody?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej