Autor Wątek: [Sonata EF] Kontrolka Air Bag. Co może być przyczyną ?  (Przeczytany 16693 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

skate2002

• Gość
[Sonata EF] Kontrolka Air Bag. Co może być przyczyną ?
« dnia: 23 Marzec 2012, 19:28:57 »
Witam Panowie, dzisiaj zaświeciła mi się kontrolka od poduszki powietrznej i świeciła się cały czas, co może być przyczyną??, zastanawiam się nad bezpiecznikiem, że mógł się spalić.

EdBBa

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Marzec 2012, 03:11:29 »
Miałem dwukrotnie podobne problemy.
Oczywiście warto sprawdzić bezpiecznik, choć raczej wątpliwe by to było przyczyną.
Często przyczyną jest niedostateczny styk [np zaśniedzenie] na złączkach [kostkach].
W moim przypadku dwukrotnie była wada styku na złączach  znajdujących się za schowkiem. Wystarczyło poruszenie wiązka kabli, a lampka zgasła.
Tu ciekawostka: badanie w jednym serwisie wykazało uszkodzenie przewodu zwojowego [sprężyny] pod poduszką kierowcy [koszt wymiany ok 1000 zł], zaś w drugim serwisie określono, że występuje jakiś błąd w poduszce pasażera - prawdopodobnie na złączach pod fotelem [!]
Radzę zajrzeć do archiwum HKP. Opisane są tam inne przypadki tej poduszkowej przypadłości.

Znp - EdBBa

Roman_d

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Marzec 2012, 18:10:28 »
Podjedź do jakiegoś elektryka i niech dokładnie posprawdza i poczyści i dociśnie wtyczki pod fotelami.
Ja miałem luźną wtyczkę pod fotelem pasażera i wywalało błąd poduszki.

Marcin107

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Kwiecień 2012, 15:35:03 »
witam, ja mam dość skomplikowany problem.  Zaświeciła mi się kontrolka air bagu więc pojechałem do serwisu i wyskoczył błąd siedziska, dokładniej czujnika fotela pasażera. Po tygodniu, pasażer wysiadał i znów się zapaliła lampka, więc wymieniłem całe siedzisko z czujnikiem i pojechałem do serwisu w ramach formalności zlikwidować tą kontrolke i okazało się, że nie tyle co się nie da, to nie pokazuje żadnego błędu! Wszyscy rozłożyli ręce i powiedzieli, że pierwszy raz w życiu spotkali się z takim przypadkiem.. Odpinałem klemre aku, patrzyłem bezpieczniki, ruszałem wtyczkami pod fotelami i nic. Może ktoś z was wie o co tu chodzi i co mam zrobić?

[ Dodano: 2012-04-19, 21:01 ]
Już nieaktualne, ale napisze co było rozwiązaniem problemu. Na urządzeniu diagnostycznym nie wykazywało żadnych błędów, trzeba było podłączyć laptop z odpowiednim programem i dopiero tam pokazało stary błąd siedziska - błąd skasowany wszystko działa jak należy  8-)

bawarczyk

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Luty 2013, 08:53:18 »
u mnie podobnie ( Sonata NF V benzyna 2.4- 161PS ).. wczoraj nagle zaczela palic sie lampka.. potem pomrugala i zgasla w czasie jazdy i znow dluzsze momenty gdzie sie pali - spr bezpiecznik na stykach OK nic "zapyzialego" ... bede musial wybrac sie do ASO. bo mnie to wkurza :-x
moze macie patent na ten model.. we wlasnym zakresie co zrobic przez wydaniem jakies kaski..... z gory dziekuje!

bylem zrobione- w zyciu bym nie doszedl co to bylo- w srodkowym slupku jest napinacz pasow z rezystorem- wstrzasy uszkodzily kabelek ,ktory zostal przylutowany...i wszystko gra!  to zasluga elektryka z GT AUTO na Polczynskiej- facet Mc Guiver!!!  :-) juz drugi raz dal popis swojej wiedzy!
szybko , sprawnie i tanio....