Autor Wątek: Akumulator AGM / EFB  (Przeczytany 167 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline oregano

• HKP
  • **
Akumulator AGM / EFB
« dnia: 10 Styczeń 2026, 23:46:15 »
Cześć, po 8 latach padł mi właśnie akumulator w  i30 2017 1.4mpi 100km start/stop
Chciałem kupić varte AGM ale sprzedawca powiedział że lepiej yuasa. Wszytko było by super tylko akumulator jaki kupiłem jest w technologii EFB. Nie zagłębiałem się w temat ale teraz czytam że nie powinno się wrzucać EFB zamiast AGM.
Czy Waszym zdaniem zostawić ten akumulator czy lepiej wymienić?
Z góry dzięki

Offline Nowy

• HKP
  • **
Odp: Akumulator AGM / EFB
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Styczeń 2026, 10:22:56 »
Zasada ogólna mówi, że jeśli był EFB to można go zastąpić AGM-em. Natomiast odwrotnie, tj. AGM nie można zastępować EFB. Akumulator AGM wymaga trochę innych parametrów ładowania, ale ma trochę lepsze parametry, szczegóły w Google.

Offline traker

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Styczeń 2026, 10:34:06 »
Tak AGM nie wolno zastępować zwykłym akumulatorem z uwagi na start-stop i tyle w temacie !
AGM tam, gdzie pobór prądu jest duży, czyli generalnie większość nowych, napakowanych elektroniką aut. EFB do starszych aut z start/stop poprzedniej generacji lub aut o niskim zapotrzebowaniu prądowym, a klasyczny do zwykłych aut.
« Ostatnia zmiana: 11 Styczeń 2026, 10:36:22 przez traker »

Offline oregano

• HKP
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Styczeń 2026, 12:33:20 »
Nie zależy mi na start stop bo z tego nie korzystam. To czego się obawiam to to że jest zbyt duże napiecie ładowania jeżeli instalacja była projektowania na agm.
Czy ktoś ma pewność w temacie zmiany agm na efb w tym konkretnym przypadku ?

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Styczeń 2026, 19:49:18 »
Ja używam zwykłegą vartę blue 74Ah przez prawie2 lata a ona nie wiem ile ma. Teraz zmieniłem na zwykłego 76Ah. Start stop to syf i się go wyłącza. EFB wymagają bo jak jest inteligentne ładowanie plus start stop to one niszczą akumulatory w szybkim tempie. A AGM nie lubi wysokich temperatur a takie są  przy silniku.