Forum > ix35 EL
Zaciski tył wymiana. Po regeneracji/ nowe co polecicie
Trojaczkileg:
Wiatm , chciałbym wymienić zaciski z tyłu na nowe/zregenerowane. Poleci ktoś jakiegoś sprzedawce lub sklep.
Model 1.7 crdi 2011r
yoda:
Czemu chcesz wymienić? Oryginał zawsze jest najlepszy.
robaszek127:
Chcesz oryginały wymienić na jakieś regenerowany szajs na chińskich częściach. Miałem getza 1.3 i z przodu zaciski były fabryczne. Wymieniłem jeden na używany oryginał bo gdzieś klocek nie brał na końcu tarczy a na drugim było dobrze. Jak nie ma problemu z grzaniem tarcz to najwyżej ładnie pomaluje je farbą i będzie lux.
yoda:
Można kupić zestaw regeneracyjny a najlepiej to je usprawnić i to samemu. Nie wiem jakie tam jest rozwiązanie u mnie tarczo bębny. Najczęściej wystarczy rozruszać tłoczek jeśli nie działa poprawnie. Wysunąć, wsunąć i tak kilka razy nasmarować specjalnym smarem do tłoczków. Sprawdzić stan prowadniczek, wymienić jeśli trzeba lub wyczyścić nasmarować i ślizgi klocków wymienić lub wyczyścić. Robię takie rzeczy sam a nie jestem wcale mechanikiem za to robię to porządnie lepiej niż mechanicy którzy najczęściej dużo gadają a mało robią. Czyszczenie w ich wydaniu to przedmuchanie sprężonym powietrzem i to wszystko. Wymiana tarczobębnów to bajka dwie śrubki trzeba jedynie poluzować szczęki hamulca ręcznego żeby zdjąć. A przy okazji sprawdzić stan bo jeśli "rozpychacz" zardzewiał to trzyma szczęki w jednej pozycji cały czas hamując to samo jeśli tłoczek nie pracuje lub prowadniczki albo wszystko na raz. Popiskuje, cyka, felga się grzeje tarcza nagrzewa się jak żelazko i jest do d...
yoda:
Zapomniałem żeby zdjąć tarczobębny trzeba wykonać co napisałem powyżej i odkręcić jarzmo zacisku o ile pamiętam dwie śruby.
Nawigacja
[#] Następna strona