Autor Wątek: Zaciski tył wymiana. Po regeneracji/ nowe co polecicie  (Przeczytany 91 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Trojaczkileg

• HKP
  • **
Zaciski tył wymiana. Po regeneracji/ nowe co polecicie
« dnia: 25 Październik 2025, 17:15:01 »
Wiatm , chciałbym wymienić  zaciski z tyłu na nowe/zregenerowane. Poleci ktoś jakiegoś sprzedawce lub sklep.
Model 1.7 crdi 2011r

Offline yoda

• Giełda
Odp: Zaciski tył wymiana. Po regeneracji/ nowe co polecicie
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Październik 2025, 19:18:15 »
Czemu chcesz wymienić? Oryginał zawsze jest najlepszy.

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Październik 2025, 20:11:26 »
Chcesz oryginały wymienić na jakieś regenerowany szajs na chińskich częściach. Miałem getza 1.3 i z przodu zaciski były fabryczne. Wymieniłem jeden na używany oryginał bo gdzieś klocek nie brał na końcu tarczy a na drugim było dobrze. Jak nie ma problemu z grzaniem tarcz to najwyżej ładnie pomaluje je farbą i będzie lux.

Offline yoda

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Październik 2025, 14:30:54 »
Można kupić zestaw regeneracyjny a najlepiej to je usprawnić i to samemu. Nie wiem jakie tam jest rozwiązanie u mnie tarczo bębny. Najczęściej wystarczy rozruszać tłoczek jeśli nie działa poprawnie. Wysunąć, wsunąć i tak kilka razy nasmarować specjalnym smarem do tłoczków. Sprawdzić stan prowadniczek, wymienić jeśli trzeba lub wyczyścić nasmarować i ślizgi klocków wymienić lub wyczyścić. Robię takie rzeczy sam a nie jestem wcale mechanikiem za to robię to porządnie lepiej niż mechanicy którzy najczęściej dużo gadają a mało robią. Czyszczenie w ich wydaniu to przedmuchanie sprężonym powietrzem i to wszystko. Wymiana tarczobębnów to bajka dwie śrubki trzeba jedynie poluzować szczęki hamulca ręcznego żeby zdjąć. A przy okazji sprawdzić stan bo jeśli "rozpychacz" zardzewiał to trzyma szczęki w jednej pozycji cały czas hamując to samo jeśli tłoczek nie pracuje lub prowadniczki albo wszystko na raz. Popiskuje, cyka, felga się grzeje tarcza nagrzewa się jak żelazko i jest do d...

Offline yoda

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Październik 2025, 14:35:28 »
Zapomniałem żeby zdjąć tarczobębny trzeba wykonać co napisałem powyżej i odkręcić jarzmo zacisku o ile pamiętam dwie śruby.

Offline yoda

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Październik 2025, 15:02:35 »
Tłoczek zacisku hamulcowego 582351H000
Simering 582321H300
Zestaw naprawczy zacisku hamulcowego 582331H000
Zestaw montażowy klocków hamulcowych 582442S000
Tuleja prowadząca zacisku hamulcowego 582221H000
Prowadnica zacisku hamulcowego 582211H000
Osłona prowadnicy zacisku hamulcowego 581641H000

Sprawdziłem ale to do mojego auta po VIN ja mam benzynę więc może się nieco różnić. Części oryginalne. Oczywiście można kupić zamienniki ale to hamulce zrobisz i zapomnisz. Brakuje jeszcze sprężynek do klocków hamulcowych 'ślizgów" ale to już drobiazg stare można elegancko wyczyścić i też będą działać.