Forum > Santa Fe (2006-

2.2 CRDI przedmuch na dolocie powietrza.

<< < (2/2)

Zibi.S68:
Jeżeli masz egr sterowany elektrycznie może być potrzeba wykasowania go z komputera, jak zwykły na podciśnienie to prawdopodobnie wystarczą blaszki z inpostu.

robaszek127:
EGR najlepiej jak najszybciej zaślepić w ropniaku bo nie dość, że zasyfia dolot co sam u siebie widziałem to jeszcze jak się zatnie to silnik nie zapali na amen.  Zazwyczaj sklepy sprzedają fajne masywne zaślepki do konkretnego silnika. U siebie jednak na szybko dałem grubszą aluminiową blaszkę i spełniła zadanie.
O dziwo też nie musiałem jechać wyprogramować EGR. Wyskoczył 2 razy błąd i po zgaszeniu silnika znikł i teraz już nic się nie pojawiło ponownie. Jednak pytałem się  o wyłączenie EGR to chyba najtaniej koło Bełchatowa gościu chciał ok 200zł za to a tak to i 500 wołali.

artur04c:
tu jest na elektronice, więc raczej muszę usunąć go ze sterownika. Fakt co 2 lata musze egr czyścić i cały kolektor dolotowy, ale biorę płyn do czyszczenia kominków i nagar sam odpada :D.

robaszek127:
To i tak masz dobrze, że czyszczenie daje radę nawet na te 2 lata. U mnie raczej nie polecają bo guzik podobno daje a właśnie ryzyko, że się zatnie i silnik nie zapali jest spore. Tak samo kupowania zamienników typu NTY po ok 300zł bo one padają nawet po roku a oryginał pewnie za 700 się nie kupi. Pluk kiepski dostęp z tyłu silnika i ciężko go wymontować.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej