Forum > ix35 EL

Problem z DPF brak wypalania

<< < (2/2)

...kuba...:
A po wymianie chodź by czujnika różnicy ciśnień robiłeś adaptację tego czujnika? Komputer przecież pokazuje wprost przejechaną ilość km od ostatniego wypalania, czy nawet status ostatniego wypalania..

Darek9691:
Wymianę czujnika robiłem, ale adaptacji nie mechanik twierdzi, że czujnika si nie adaptuje.

malerikula:

--- Cytat: Darek9691 w 21 Październik 2025, 10:34:32 ---Wymianę czujnika robiłem, ale adaptacji nie mechanik twierdzi, że czujnika si nie adaptuje.

--- Koniec cytatu ---
Czujnik wymaga adaptacji,  może mechanik nie ma odpowiedniego testera, niepokojące jest to że do wypalania nie dochodzi i nie ma błędów. Może być tak że ktoś wyrzucił z sterownika pewne zgłaszane dtc, i do wypalania może nie dochodzić. Żeby to wykluczyć to ASO albo warsztat niezależny po passthru zrobić update ECU. Stawiam jednak na słabą wiedzę mechanika i słaby interface.

robaszek127:
To coś musiało być grzebane skoro nie ma błędów wypalania i powinno zatkać dpf.  A czasem auto nie było kupione niedawno? U mnie też prawdopodobnie poprzednia właścicielka wyłączyła błędy EGR. I potem jak się zaciął nie było nic błędu a silnik nie zapalał bo spaliny szły spowrotem.
A po wywaleniu DPF nie ma co się przejmować powrotem. Nie ma sensu montować za 3tys zamiennika bo to nie mały koszt a żywotność niewiadoma. A w ASO Hyundaia lepiej nie pytać się o ceny bo mają drożej niż pewnie w Mercedesie.

...kuba...:
Odepnij wtyczkę od jakiegoś czujnika przy DPF zobaczysz czy wyskoczy jakikolwiek błąd... Albo spróbuj wymusić procedurę wypalania DPF zobaczysz czy sięrozpocznie... Ale przed tym najlepiej byłoby odczytać przejechany dystans w km od ostatniego wypalania...

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej