Forum > Zakup Hyundaia

Warto się zainteresować?

<< < (2/4) > >>

truman20:
Jak chcesz pewny silnik i pewne auto pod LPG, to G4LC. Ceed'a w kombiku z tym silnikiem znajdziesz, i30 trudniej, ale pojawiają się fajne oferty. Nie jest to demon prędkości, ale aktualnie chyba jeden z najbardziej niezawodnych silników pod LPG. Rozrząd na łańcuchu i hydraulika na zaworach, do tego 6 biegów. Silnik jest bardzo poszukiwany, więc niestety auta z tym motorem są droższe niż z innymi. Ja też szukam dokładnie jakiegoś kombi z tym silnikiem, jechałem Kią Stonic z tym motorem i LPG i baaaardzo przjemnie mi się tym jechało.

socio:

--- Cytat: robaszek127 w 01 Październik 2025, 19:32:40 ---Czyli szukasz auta kombi czyli taka toyota czy hyundai czy kia to bedzie większość ofert z polesingów z wymianami oleju co 30tys lub sprowadzane przez handlarzy cacka w pieknymstanie.  Do gazu tylko chyba jeszcze jest toyota z silnikiem 1,8. Ale kupić dobrą toyotę za dobry pieniądz by nie była tłuczona na uberze też będzie nie łatwo. Akurat Astra z 1,4T z modem na niższą temperaturę płynu to nawet fajny samochód.

--- Koniec cytatu ---
Dokładnie, poszukiwane kombi lub pojemny sedan.
Owszem Astra jest fajnym samochodem ale - pękające obudowy turbo (3szt), pękające zbiorniki płynu chłodniczego (4szt) czy też problemy z termostatami i ogólnie temp chłodnicy doprowadzają mnie do szewskiej pasji...Zawsze uważałem, że Opel robi dobre auta ale odkąd przeszli pod PSA (oficjalnie od 2017; nieoficjalnie od 2014) auto straciły swoją jakość.

--- Cytat: rafisz w 02 Październik 2025, 00:15:49 ---jakie roczniki cię interesują? jeżeli kilulatek to chyba nie ma kombiaka pod gaz... lpg przy bezpośrednim wtrysku się średnio opłaca, zwrot kosztu montażu po jakichś 40k km, o jak się doliczy koszt przeglądów instalacji (no chyba że sam sobie ogarniesz, to nic trudnego) + prawie 100 zł więcej za badania tech to nie wiem czy przy 45 się zwróci...

--- Koniec cytatu ---
Od 2017; koszt przeglądu mnie nie odstraszają; od 12lat używam kuchenek ;-)

--- Cytat: truman20 w 02 Październik 2025, 05:19:03 ---Jak chcesz pewny silnik i pewne auto pod LPG, to G4LC. Ceed'a w kombiku z tym silnikiem znajdziesz, i30 trudniej, ale pojawiają się fajne oferty. Nie jest to demon prędkości, ale aktualnie chyba jeden z najbardziej niezawodnych silników pod LPG. Rozrząd na łańcuchu i hydraulika na zaworach, do tego 6 biegów. Silnik jest bardzo poszukiwany, więc niestety auta z tym motorem są droższe niż z innymi. Ja też szukam dokładnie jakiegoś kombi z tym silnikiem, jechałem Kią Stonic z tym motorem i LPG i baaaardzo przjemnie mi się tym jechało.

--- Koniec cytatu ---
Akurat o Stonicu nie pomyślałem ale przejrzę oferty :) Dzięki za podpowiedź.

Generalnie wiem, że jest lipa straszna na rynku wtórnym jeśli chodzi o dobre auto ale na prawdę już mam dość ładowania kasy w Astrę (co miesiąć coś nowego)
Rozważam jeszcze Vitarę od 2016roku ale to jest na ostatnim miejscu na chwilę obecną.
Toyota z tego co widzę to tylko Avensis, Corolla troche za mała w sedanie a kombi jakoś mało na rynku.
Mocno spoglądam w stronę Kia np. Optima.

robaszek127:
Zostaje jeszcze fiat Tipo z super silnikiem 1,4T 120KM. To super silniczek do jazdy i najważniejsze do gazu. Wiadomo tipo w środku nie jest jakieś super. Ale z biegiem czasu coraz bardziej docenia się starsze konstrukcje wycofane przez chore unijne  pomysły. Sam chciałem właśnie kupić Bravo z 1,4T plus zamontować lpg ale szukając łatwiej kupić było ropniaka 1,6 Multijet lub 2.0

rafisz:
to skoro '17 rocznik to moze honda civic 9 gen z ostatnich lat produkcji z genialnym silnikiem R18, zawory na gazie regulujesz co 20k, robota banalnie prosta , potrzebne narzędzia to szczelinomierz płaski śrubokręt i klucz płaski, silnik niezniszczalny jezeli nie obsługuje go bezmózgie yeti, no i przepastny bagażnik

socio:
Jeździłem Tipo i...no nie jest to mój faworyt jeśli mogę sie tak wyrazić ;-)
A powiedzcie dlaczego w i40 1.6GDI nie nadaje sie do gazu?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej