Autor Wątek: Piszczenie podczas skrętu w prawo  (Przeczytany 193 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kiler_biler

• HKP
  • **
Piszczenie podczas skrętu w prawo
« dnia: 15 Wrzesień 2025, 13:41:21 »
Mam od kliku miesięcy i30 z 1.5 dpi i od pewnego czasu słychać piszczenie (popiskiwanie)  z przedniego lewego koła ale tylko podczas skrętu w prawo (tylko gdy większa masa dociska mocniej lewe koło)
dźwięk to ewidentnie guma piszcząca (przypuszczalnie o metal) ale nie opona bo nie ma na niej żadnych śladów zresztą opony są nowe i nie jest to pisk opony.
Nie umiem przypisać tego dźwięku do uszkodzonego elementu albo to gumy na wachaczu albo na stabilizatorze bo raczej nic wyżej na poduszce mcpersona. Może ktoś miał podobny przypadek i podzieli się info co wymienił i pomogło.
Dodam że podczas jazdy na wprost jest ok podczas skrętu w lewo też ok a na badaniu technicznym na którym niedawno byłem diagnosta nic nie znalazł.
Przebieg ok 40 tyś km.

Offline robaszek127

• Giełda
Odp: Piszczenie podczas skrętu w prawo
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Wrzesień 2025, 14:57:40 »
Może to być obcierająca o fałdy gumy osłona przegubu czy może te łożysko w górnym mocowaniu amortyzatora. Najlepiej jakby spryskać po kolei mazidłem typu Wd40 czy przestanie piszczeć.

Offline Kiler_biler

• HKP
  • **
Odp: Piszczenie podczas skrętu w prawo
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Wrzesień 2025, 15:50:57 »
Osłonę przegubu już psikałem smarem białym i nic to nie dało (bo ona rzeczywiście wygląda jakby się obcierały te fałdki na niej).
Do górnego mocowania mcpersona to nie ma dojścia żeby popsikać.