Forum > Pony / Excel
2 pytania odnośnie Ponego 1.5 1990r- nie równa praca i pasek
Kubalessini:
--- Cytat: "Timon" ---Możesz wrzucić fotki do tematu Nasze Hyundaie
--- Koniec cytatu ---
Dodane do tematu mojego Accenta. więcej nie mam.
A wie ktoś może, jaki byłby koszt amortyzatorów i sprężyn do Ponego D Hatchback? Bo również będę musiał wymienić. Mały przebieg ale lata swoje robią, amory prawie nic nie tłumią.
Timon:
Ze wstępnych rozeznań na allegro. Do 100zł kupisz dwa amortyzatory tylnie (jak się postarasz to nawet olejowo-gazowe - ponoć lepsze od zwykłych olejowych). Z przodu jest natomiast drożej- przedni od 90zł/szt w górę. Sprężyna około 40-50zł/szt. Tylko jak ogólnie czytałem to chyba sprężyne wymienia się tylko jeżeli jest przerdzewiała itp.. (czy się mylę?)
U mnie kilkukrotnie mechanicy już mówili, że warto by było wymienić sworznie wachaczy i ich gumowe tuleje (z przodu i z tyłu) :roll:
Kubalessini:
--- Cytat: "Timon" ---Tylko jak ogólnie czytałem to chyba sprężyne wymienia się tylko jeżeli jest przerdzewiała itp.. (czy się mylę?)
--- Koniec cytatu ---
Prawa z tyłu pękła, lewa chyba do tego zmierza.Więc muszę wymienić.
voytekk1:
zobacz do tematu z moim Ponym, u siebie wymieniałem sprężyny i amortyzatory, koszt mi nie wyszedł za duży. Za tylne Magneti Marelli dałem coś poniżej 100zł z przesyłką, za przednie Gabriel chyba 76zł z przesyłką. Sprężyny kupiłem używki sportowe ale będę chciał się ich pozbyć bo jak dla mnie to za twarde są. Może chcesz się skusić?
Co do rozrządu to mi za części i wymianę wyszło 250zł
Kubalessini:
Co sądzicie o paskach CONTITECH-a lub MITSUBOSHI. Dobre są? mam do wyboru jeszcze jakiś SUN,a le to chyba jakiś badziewie.
I małe pytanko do posiadaczy Ponego z silnikiem 1.5 53kW gaźnik. Ile zębów ma pasek?
voytekk1, mojemu ojcu sprężyny pewnie by się nie spodobały, zwłaszcza na okolicznych drogach.:D Znalazłem używki w dobrym stanie.
Nawigacja