Autor Wątek: Kona a instalacja gazowa.  (Przeczytany 635 razy)

Offline Shadows

• Giełda
Kona a instalacja gazowa.
« dnia: 10 Wrzesień 2025, 23:08:05 »
Witam.
Szukam informacji na temat instalacji LPG w Kona pierwszej generacji, silnik 1.6 T-GDI.
Czy te silniki nadają się pod gaz?

PS: to jest ten sam silnik co w Tucson III?
« Ostatnia zmiana: 10 Wrzesień 2025, 23:11:35 przez Shadows »

Offline robaszek127

• Giełda
Odp: Kona a instalacja gazowa.
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Wrzesień 2025, 00:50:41 »
Masz silnik co topi katalizatory i jest wtrysk bezpośredni.  Takie coś nie bierze się pod gaz. Gaziarz założy oczywiście ale potem możesz wyjść na tym jak Zabłocki.

Offline rafisz

• HKP
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Wrzesień 2025, 06:26:07 »
jeżeli chcesz lpg to sprzedaj to auto i kup takie, które ma silnik tolerujący gaz, przy wtrysku bezpośrednim oszczędności są mniejsze bo musi być dotrysk benzyny żeby nie zakoksować wtryskiwaczy benzynowych, oprócz tego masz problematyczny silnik już przy zasilaniu benzynowym, więc po zwiększeniu temperatury spalania (lpg spala się w wyższej temp) to już całkowicie będzie klops
ogólnie rada jest jedna - daj sobie spokój

Offline Shadows

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Wrzesień 2025, 13:28:00 »
Dziękuję za info.
Nie posiadam tego pojazdu, jest on obiektem mojego (dokładniej żony) zainteresowania, a, że ze względu na dzienny przebieg auto musi być zasilane LPG. Stąd pytanie.
Czyli 1.6 T-GDI nie nadaje się pod LPG. Silnik 1.0 uważam natomiast za nieporozumienie (zresztą to też T-GDI). Nie widzę w tym modelu innych silników benzynowych, albo słabo szukałem.
« Ostatnia zmiana: 13 Wrzesień 2025, 13:35:08 przez Shadows »

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Wrzesień 2025, 13:54:24 »
Nie kupuj silnika z bezpośrednim wtryskiem GDI do jazdy po mieście bo to dla nich jest katorga. Tworzą się nagary i zbyt uboga mieszanka niszczy katalizator a jego szczątki zacierają cylindry. Tylkodo jazdy na trasie na benzynie bo gaz to już spore ryzyko.
Podobnie nie kupuj czasem słynnego 1.2Piuretecha teraz wszędzie wsadzanego. Do gazu szukaj silnika jak chcesz Koreańczyka raczej MPI.
Teraz nie wiem który silnik nadaje się do gazu choć właśnie w takich Daciach montują fabryczny gaz. Już nawet nie ma we fiacie fajnego silnika 1,4T co był w Tipo i gaz tam śmigał. A ten 1.0 w WV  czy seacie podobno dość dobra jednostka  i trwała ale podobnie tylko benzyna.

Offline Shadows

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Wrzesień 2025, 14:17:25 »
Dzięki. Teraz wiem już więcej co i jak.
Jazda po mieście odpada, dzienna trasa do pracy ok 60km poza miastem, co zaś jest nieekonomiczne przy zasilaniu benzynowym.
Jest problem, bo chciałbym spełnić kilka warunków, m.in LPG i ten, że pojazd musi być nowszy, max kilka lat, ale też nie chciałbym aby to było więcej jak 6-8lat. Innym warunkiem jest napęd na cztery koła ze względu na trudny podjazd do posesji w zimie. Wychodzi na to, że Hyundai nie ma w ofercie takiego pojazdu, co mnie smuci, bo ta marka w rodzinie jest od kilkunastu lat.

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Wrzesień 2025, 20:40:36 »
Teraz przez wymysły unii i promowanie zielonego wału bo planeta płonie  wycofano z produkcji wiele starszych silników co nadawały się do gazu. Teraz promowane są owe 1.0 czy 1.2 lub w koreańcach te GDi. Tak samo norma euro 6 coraz bardziej rozwijana zabija silniki diesla.
Więc ciężko kupić z dobrym silnikiem na lata. Sam juz nie kupiłem dalej hyundaia bo po 1.3 silniku już nie było ofery dobrego o gazu. Nawet polecany MPI miał szklanki zamiast hydraulki w zaworach.

Offline rafisz

• HKP
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Wrzesień 2025, 09:55:53 »
no to jeżeli max 8 lat i napęd na 4 łapy, to chyba nie ma takiego auta pod lpg, jeżeli zrezygnujesz z tych 4 łap, to coś tam znajdziesz, ale raczej tylko w małych samochodach z segmentu B, moze C, sam niedawno się rozglądałem za autem do dojeżdżania do joba, a więc małe spalanie, lpg i manualna skrzynia biegów były priorytetem, no i jedyne co znalazłem rozsądnego, to fiat punto z ostatnich lat produkcji (do 2018) i hyundai i20 2 gen, zdecydowałem się na i20 z 1.4 MPI pod maską (ten sam silnik był jeszcze w ceedzie montowany i chyba i30, ale tu trzeba się upewnić), wszystkie bezpośrednie wtryski skreśliłem na dzień dobry, bo nawet jeżeli któryś jakoś tam toleruje lpg, to ich eksploatacja nie ma sensu, bo benzyna i tak musi być wtryskiwana (oczywiście w niewielkiej ilości), żeby nie zalepiło syfem wtrysków benzynowych, a więc oszczędności są niewielkie
« Ostatnia zmiana: 14 Wrzesień 2025, 10:09:28 przez rafisz »

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Wrzesień 2025, 11:14:05 »
Akurat w hyundaiu ten 1.4 też nie jest aż taki idealny do gazu z powodu słabej głowicy. Fabrycznie go wypuszczali w i20 z gazem ale po zmianie głowicy na wzmocnioną. Dlatego też sam nie chciałem iść po getz z fajnym d gazu 1.3 na tego w i20. Samo punto też lepij kupić w podobnych pieniądzach bravo2 z 1.4T i wmontować tam gaz.
Z 4x4 to chyba jeszcze można kupić octavie ale tam też są silniki tsi lub wsadzona skrzynia DSG.

Offline rafisz

• HKP
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 14 Wrzesień 2025, 13:53:24 »
eee, nie jest tak źle, mój ma około 80k na gaziutku zrobione (poprzedni właściciel montował), póki co żadnych problemów, oleju nie bierze, zawory nie dzwonią, problemów z rozruchem brak, jak będzie dalej się okaże, ale jestem dobrej myśli ;)

Offline rafisz

• HKP
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 14 Wrzesień 2025, 14:50:44 »
bravo najnowszy to chyba rocznik 2014, nowszych chyba nie było, więc nie mieści się w wymaganiach autora tematu, z tego powodu nie wspominałem, ogólnie z autami pod lpg jest problem jeśli myśli się o kilkulatku, jeśli nastolatek, to coś tam da się wybrać, pod lpg jest chyba jeszcze dacia, ale jak one jeżdżą nie mam bladego pojęcia