Autor Wątek: Ogromny pobór prądu na bezpieczniku w i30 FD  (Przeczytany 289 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pawcik60

• HKP
  • **
Ogromny pobór prądu na bezpieczniku w i30 FD
« dnia: 10 Wrzesień 2025, 01:56:56 »
Witam mam ogromny pobór prądu 3.6A na bezpieczniku ROOM LP 15A. Szukam pomocy technicznej skąd taki ogromny pobór prądu na bezpieczniku od oświetlenia wnętrza sprawdzone zamek pokrywy bagażnika też sprawdzone audio sprawdzone  po radźcie coś w tym temacie bo już sił brak co to jest tak prądożerne! Dziękuję za wszystkie odpowiedzi komentarze oraz pomoc w identyfikacji problemu...

Offline ...kuba...

• Giełda
Odp: Ogromny pobór prądu na bezpieczniku w i30 FD
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Wrzesień 2025, 09:10:51 »
A skąd w ogóle zainteresowanie prądem na tym bezpieczniku? Przydałoby się opisać warunki wstępne.. czy zmierzona wartość jest z włożonym kluczykiem do stacyjki, włącoznym zapłonem? zaświeconym oświetleniem wnętrza? Ile czasu od włączenia zapłonu upłyneło do pomiaru... Przez ten bezpiecznik jest kupe osprzętu zasilone wewnątrz kabiny pojazdu... BCM, licznik, A/C, czujniki ciśnienia w kołach, zegarek... i wiele innych które pobierają prąd po załączeniu tak jak: regulacja lusterek, składanie, czy złącze dniagnostyczne OBD...

Offline pawcik60

• HKP
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Wrzesień 2025, 15:41:56 »
Odpowiadam stąd zainteresowanie tym bezpiecznikiem ponieważ jest na nim duże zużycie prądu i z tego powodu tylko w tym miejscu mam bardzo duże zużycie prądu (cichy pobór prądu) z tego powodu wymieniam w kółko akumulatory na nowe i po prostu chcę to wyeliminować mam dosyć! Zmierzona wartość jest z wyjętym kluczykiem od zapłonu i wyłączonym zapłonem oraz wyjętym bezpiecznikiem ROOM LP 15A w samym gnieździe bezpiecznika, jeżeli wyjmę bezpiecznik  room LP  oraz radio to wyświetlacz gaśnie chodzi o ten przy zegarach i wymieniłem włącznik oświetlenia schowka i nadal mam pobór proszę pytać odpowiem jestem bardzo zdruzgotany nigdy takiej sytuacji nie miałem. Alarm uruchamia się bez przyczyny to też objawy zużycia prądu.

Offline pawcik60

• HKP
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Wrzesień 2025, 15:45:24 »
Jak bym miał schemat instalacji elektrycznej alarmu to bym próbował go odłączyć a tak nie grzebię żeby nie popsuć :( ale ten bezpiecznik jest mega dziwny!

Offline elektron1234

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Wrzesień 2025, 17:20:58 »
Witam Wszystkich
Kolega kuba dobrze ci pisze Tak nie możesz sprawdzac poboru prądu .1Musisz wpiąc szeregowo aperomierz pomiedzy kleme a słupek akumulatora 2 zamknac otwarte drzwi srubokretem zamek NIE ZAPOMNIJ PO SKONCZONEJ PRACY OTWORZYC GO KLAMKA!!! 3 odkrecic  włacznik drzwiowy zeby nie paliło sie oswietlenie wnetrza 4 wszystkie drzwi i bagaznik zamkniete oczywiscie oprócz kierowcy Sprawdzasz wyciagajac kazdy mały bezpiecznik Pobór prądu na wyswietlaczu powinien byc max 0,10 A Idealnie to 0,05 a dopuszczalne gdy jezdzisz duzo 0,15A Powodzenia

Offline pawcik60

• HKP
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Wrzesień 2025, 19:03:41 »
Spróbuję do poniedziałku wieczorem Pozdrawiam!!