Autor Wątek: [Getz TB] Getz 1.1 - brak/spadek mocy?  (Przeczytany 107 razy)

1 Użytkownik i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online Ozik89

• Giełda
Getz 1.1 - brak/spadek mocy?
« dnia: 07 Wrzesień 2025, 11:07:09 »
Witam Grupowiczów!

Mam problem z moim Getzem 1.1 benzyna 2009 rocznik.

Od ponad roku mam problem z mocą tego małego "szerszenia". Problem polega na tym, po wdepnięciu pedału gazu auto potrzebuje dosłownie kilku sekund żeby zaczęło się zbierać. Jak już się zbierze to jedzie normalnie, problem dotyczy również jazdy pod górę - tzn, moc spada, do tego momentu ze muszę nie raz redukować do biegu 1 bo inaczej auto by mi się zadławiło i by stanęło.
Jest w chwili obecnej u mechanika. Obroty na jałowym ma w porządku. Odpala, silnik chodzi normalnie. Kiedyś problem lezał po stronie sprzęgła, teraz? Mechanik sprawdził sprzęgło - w porządku. Świece wymienione na nowe, sprawdzony wlot paliwa, katalizator, rozrząd, kompresja cylindrów i jeszcze kilka rzeczy drobnych rzeczy , których nie zapamiętałem. Teraz przymierza się do zmiany komputera ? Ponoć pokazuje ze nie pracują wtryski ale fizycznie pracują. Jakieś pomysły?

Offline robaszek127

• Giełda
Odp: Getz 1.1 - brak/spadek mocy?
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Wrzesień 2025, 15:24:22 »
A sprawdzałeś głupi filtr paliwa bo może nie jest przytkany bo nigdy nie wymieniany. Najpierw sprawdza się czy paliwo silnik dostaje by wymieniać elementy na pałę to mozna samemu a nie płacić za mechanika.

Offline ...kuba...

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Wrzesień 2025, 18:52:28 »
Co do filtra paliwa i układu paliwowego to najlepiej byłoby wpiąć manometr i sprawdzić czy nie spada ciśnienie podczas przyspieszania..

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: Dzisiaj o 09:22:16 »
Może być zapchany filtr paliwa lub nawet słaba pompa. Ja tak miałem w getzie 1.3, ze nagle pod sklepem nie chciał zapalić i po długim kręceniu fartem bo był ciepły silnik załapał na na lpg. Okazało się, że pompa działał i jeździł ale nie dawała paliwa na zapalaniu. Wystarczyło polać troszkę Pb na filt powietrza ij uż zapalał. Wymiana pompy i przy okazji filtra paliwa. Problem znikł. Tez pewnie jak bym dał do mechanika to by wymienił po kolei wiele części.

Online Ozik89

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: Dzisiaj o 19:07:52 »
Zapomniałem napisać, mój model nie ma filtru paliwa, ale było to juz sprawdzane, pompa równiez - w porządku.
Jeżeli chodzi o filtr paliwa to poprzednich 3 róznych mechaników przyznało ze moj model nie ma filtru paliwa. Obecny mechanik również potwierdził ze nie ma , posiada jakąs siatkę która niby działa na zasadzie filtra ale mimo tego - została wyczyszczona i dalej problem występuje.

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: Dzisiaj o 19:50:12 »
Widzę, ze jeździsz do takich mechaników co nawet się nie znają na hyudaiu i skoro sprawdzili pompę i owe sitko to powino znaleźć filtr paliwa. Sam wymieniłam pompę na nową to przyokazji wymieniłem filtr i sitko też. Jeździłem na gazie więc paliwo dla mnie nie było ważne. Tu masz pompę zdjęcie z allegro u mnie wyglądała taka samo. To czarne to filtr i w nim siedzi pompa bo ma taką budowę.
U mnie dodatkowo ktoś co pewnie wymieniał kiedyś pompę to nie włożył uszczelek gumowych na połączniach z filtrem. Musiałem sam dorobić gumki z fajki od świec. Bo pewnie ciśnienie uciekało na boki i pompa pracowała ciężej.
« Ostatnia zmiana: Dzisiaj o 19:53:32 przez robaszek127 »

Online Ozik89

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: Dzisiaj o 21:19:59 »
Nie wiem, 4 mechaników stwierdziło ze nie ma ;/ katalog samochodowy tez pokazuje ze moj model rzekomo nie ma, ale mniejsza z tym, ponagle zeby sprawdził ponownie, moze przeoczył. A jakies inne pomysly odnosnie tego spadku mocy?