Autor Wątek: [Getz TB] Getz 1.1 - brak/spadek mocy?  (Przeczytany 62 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Ozik89

• Giełda
Getz 1.1 - brak/spadek mocy?
« dnia: 07 Wrzesień 2025, 11:07:09 »
Witam Grupowiczów!

Mam problem z moim Getzem 1.1 benzyna 2009 rocznik.

Od ponad roku mam problem z mocą tego małego "szerszenia". Problem polega na tym, po wdepnięciu pedału gazu auto potrzebuje dosłownie kilku sekund żeby zaczęło się zbierać. Jak już się zbierze to jedzie normalnie, problem dotyczy również jazdy pod górę - tzn, moc spada, do tego momentu ze muszę nie raz redukować do biegu 1 bo inaczej auto by mi się zadławiło i by stanęło.
Jest w chwili obecnej u mechanika. Obroty na jałowym ma w porządku. Odpala, silnik chodzi normalnie. Kiedyś problem lezał po stronie sprzęgła, teraz? Mechanik sprawdził sprzęgło - w porządku. Świece wymienione na nowe, sprawdzony wlot paliwa, katalizator, rozrząd, kompresja cylindrów i jeszcze kilka rzeczy drobnych rzeczy , których nie zapamiętałem. Teraz przymierza się do zmiany komputera ? Ponoć pokazuje ze nie pracują wtryski ale fizycznie pracują. Jakieś pomysły?

Online robaszek127

• Giełda
Odp: Getz 1.1 - brak/spadek mocy?
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Wrzesień 2025, 15:24:22 »
A sprawdzałeś głupi filtr paliwa bo może nie jest przytkany bo nigdy nie wymieniany. Najpierw sprawdza się czy paliwo silnik dostaje by wymieniać elementy na pałę to mozna samemu a nie płacić za mechanika.

Offline ...kuba...

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Wrzesień 2025, 18:52:28 »
Co do filtra paliwa i układu paliwowego to najlepiej byłoby wpiąć manometr i sprawdzić czy nie spada ciśnienie podczas przyspieszania..

Online robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: Dzisiaj o 09:22:16 »
Może być zapchany filtr paliwa lub nawet słaba pompa. Ja tak miałem w getzie 1.3, ze nagle pod sklepem nie chciał zapalić i po długim kręceniu fartem bo był ciepły silnik załapał na na lpg. Okazało się, że pompa działał i jeździł ale nie dawała paliwa na zapalaniu. Wystarczyło polać troszkę Pb na filt powietrza ij uż zapalał. Wymiana pompy i przy okazji filtra paliwa. Problem znikł. Tez pewnie jak bym dał do mechanika to by wymienił po kolei wiele części.