Autor Wątek: Uszczelnienie pokrywy zaworów  (Przeczytany 4234 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Franek61

• Giełda
Uszczelnienie pokrywy zaworów
« dnia: 17 Czerwiec 2025, 22:22:32 »
Mam taki problem. Zaczęło mi się pocić wokoło wtryskiwaczy na pokrywie zaworów , tzn. pocić olejem. Wymianiłem uszczelki-nie pomogło. Wymieniłem pokrywę zaworów-nie pomogło, tzn. w dwóch przestało, w trzecim zaczęło. Może ktoś zna sposób jak to uszczelnić, myślę o kupnie kolejnej nowej pokrywy, ale nie mam pewności, że to pomoże, a ponadto nie chcę iść w dalsze koszty. Może ktoś doradzi....?

Offline Franek61

• Giełda
Odp: Uszczelnienie pokrywy zaworów
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Czerwiec 2025, 17:34:36 »
...już tyle osób przeczytało ten wątek i nikt nie ma żadnego pomysłu...?

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Czerwiec 2025, 23:11:48 »
A pokrywę wymieniałeś na oryginał czy zamiennik bo one często są dość słabej jakości. Może grubsza uszczelka pomoże. Miałem w getzie wyciek i uszczelka grubsza od fabrycznej załatwiła sprawę bez uszczelniaczy.

Offline Franek61

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Czerwiec 2025, 19:12:57 »
Pewnie grubsza uszczelka by pomogła, sęk w tym, że wszystkie w sprzedaży mają ten sam wymiar...

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Czerwiec 2025, 15:52:43 »
Można dać jakeś uszczelnienie do uszczelek byle nie oczywiście sylikon. Taniej wyjdzie spróbować niż kupować nowe pokrywy. Nie wiem ale do getza kupiłem grubszą firmy Hans Priens. Była wiele grubsza aż ciężko było ją założyć w te fabryczne zagłębienie w pokrywie.

Offline Franek61

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Czerwiec 2025, 15:50:47 »
Witam! Usterka usunięta. Problem nie był ani w pokrywie zaworów, ani w uszczelkach, tylko w mechaniku, który za każdym razem montował uszczelki wtryskiwaczu odwrotnie, czyli "do góry nogami" stąd podciekał olej. Zmiana mechanika pomogła natychmiast. Zamykam temat.