Autor Wątek: [Getz] przy odpalaniu dzwiek jak bym mial diesla lub traktor  (Przeczytany 7296 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

privater71

• Gość
przy odpalaniu dzwiek jak bym mial diesla lub traktor
« dnia: 03 Listopad 2008, 22:07:02 »
Witajcie - moze ktos z was sie spotkal z podobnym probleme... Odpalam silnik a tu momentami jak bym jezdzil traktorem albo jak bym mial starego meca Diesel..

Nie wiem metal o metal czy o co chodzi. Stukot z okolic silnika czasem dluzej czasem krocej To raczej nie olej czy cisnienie. :roll: Wymienialem, od wypadku, olej juz 2 x CASTROL Edge 5w30. Jak gazuje to stuka dalej.

Dodatkowo mialem klopot ze skrzynia biegow - wymiana gwarancyjna (stukot przy wrzucaniu wstecznego) wymienili ... ale ale teraz mi ze skrzyni cieknie : ( gdzies od gory...
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwiec 2020, 19:49:04 przez Brt »

klodek

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Listopad 2008, 22:36:37 »
Jeśli chodzi o stukot w silniku to:
Getz z silnikiem 1348cm3 ma hydrauliczne pompo-wtryskiwacze, zatem gdy rano jest zimno to w większości tych silników słychać metaliczny stukot. (olej nie dotarł do wszystkich od razu po odpaleniu silnika) Nie masz się czym przejmować... :) Stukot ustanie po paru chwilach lub po wyłączeniu silnika i włączeniu go jeszcze raz.

Olej jest dobry, ja osobiście wymieniam co 10 000km.

Co od Skrzyni to jak się coś ruszy , to potem zaczynają się problemy. Proponuję dokłądniej zlokalizować wyciek.

privater71

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Listopad 2008, 22:55:26 »
Dzieki za odpowiedz ale nie wiem co o tym myslec, jezdze tym Getzem od 2003 i dopiero od 2 lat mam taki problem. Wczesniej tego stukania nie bylo. Poza tym piszesz bym sie nie przejmowal ale jak mam sie nie przejmowac jak eksploatuje czesci METAL O METAL bez oleju... toz to sie nadaje na wymiane - gwarancyjna. Az dziw bierze ze zaraz jak skonczyla sie gwarancja to sie zaczelo stukanie : ( Jeszcze raz dziekuje za odpowiedz. Pozdrawiam. PS tez jestem z Wrocka. Auto kupilem u Ratajczyka, serwis byl na ul. Jezdzieckiej. I pech :) ani salonu ani serwisu juz nie ma. Mozesz cos polecic poza odpowiedzia : ) bede wdzieczny.

klodek

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Listopad 2008, 22:59:56 »
U mnie stukanie zaczęło się w 2006roku. (2 lata po zakupie)
Ja zauważyłem że stukanie pojawia sie w momencie gdy olej zbliża się powoli do wymiany... no i zimnymi porankami :)

privater71

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Listopad 2008, 23:10:16 »
a to tez bardzo mozliwe - tyle ze wlasnie jak sie stukanie zaczelo pojechalem do (expresserwis) tez kidys mieli getzy kolo korony, tam mieli dobry odssysacz do oleju, wymienilem olej - po paru tygodniach dalej stukalo ok 2500 km - wiec znowu go wymienilem - dalej stuka - czyzby sie konczyly hydrauliczne pompo-wtryskiwacze :
( nie wiem juz moze to ten Castrol : ( troche sie zgrudkowal czyli ma konsystencje blotka : ( a pojechalem ze swoim olejem kupionym w (Autozatoke ul.Slezna kolo Impela) duzo taniej niz w Aso

klodek

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Listopad 2008, 23:17:53 »
Ja raz zalałem Mobil1 po czym miałem śmietankę na korku... Wpadłem w panikę, ze uszczelka pod głowicą poszła... ale na szczęście to tylko był olej, który miał za dużo wody w sobie... :D Teraz mam Castrol i jest ok. Jeszcze spróbuj ewentualnie Castrol_5w30...

wlad

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Listopad 2008, 23:20:02 »
Getz z silnikiem 1348cm3 ma hydrauliczne pompo-wtryskiwacze

a co to takiego? to chyba nie jest dziecko koncernu VAG :-D

klodek

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Listopad 2008, 23:23:09 »
aaaaaa.... :P chodzi mi o... zawory.... kuźwa... zawsze mam dziury w głowie ... :-?

remlen

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Listopad 2008, 06:24:35 »
Zalejcie olej Valvoline Maxlife (jakiś półsyntetyk najlepiej). Może pomoże na te hydrauliczne regulatory luzu zaworowego.

PZDR

JanuszW

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Listopad 2008, 08:19:33 »
W moim GETZ-ie ten problem wystąpił po 30000 km. Wymieniłem olej - po 5000 km problem powrócił. Znowu wymieniłem olej i po kolejnych 5000 km zdecydowałem się na wymianę popychaczy bo objaw już był taki, że miałem wrażenie że jadę na "maszynie do szycia" stukało na zimnym i ciepłym silniku. Wymiana poza ASO bo skończyła się gwarancja. Całkowity koszt naprawy to 900 zł (popychacze, olej, filtry, robocizna). Po wymianie wlany olej Valvoline (połsyntetyk). Teraz olej zmieniam co 10000 km. Przejechałem już 17000km i jest ok - spalanie w normie (5.5-6.0 trasa, 7.5-8.0 miasto). Mechanik powiedział, że powodem tego może być złe paliwo lub zły olej (przeglądy tylko w ASO).

jaro

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 09 Marzec 2009, 14:34:51 »
Przy jakim przebiegu wymienialiscie na VAL?
Po 90kkm i uzytkowaniu syntetykow dalej kontynuowac z syntetykami czy wlac polsyntetyk?
Mam tez ten problem - stuki na zimnym silniku i zastanawiam sie jak temu zaradzić
W sieci mozna poczytac takie opinie ze ten olej (VAL) jest polecany przez azjatów gdzie w silnikach jest duzo hydrauliki
Ciekaw jestem ile w tym prawdy a ile marketingu?

BartBartez

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 09 Marzec 2009, 14:36:54 »
Cytat: "jaro"
Po 90kkm i uzytkowaniu syntetykow dalej kontynuowac z syntetykami czy wlac polsyntetyk?

Zasada prosta - jak nie bierze dużych ilości oleju to jeździj na syntetyku jak najdłużej.

nseee

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 10 Marzec 2009, 18:09:45 »
stuki w silniku mam ten sam problem od ostatniej wymiany oleju zaczęlo cos stukac w silniku pytalem mechanika i sa to hydrałliczne popychacze zaworow jezdzilem na mobilu i wymienilem olej na castrol 5w40 i jest to samo stuka na zimnym i cieplym i coraz bardziej mnie to wkurza ;/

xaltuton

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 07 Maj 2009, 14:43:10 »
Cytat: "nseee"
stuki w silniku mam ten sam problem od ostatniej wymiany oleju zaczęlo cos stukac w silniku pytalem mechanika i sa to hydrałliczne popychacze zaworow jezdzilem na mobilu i wymienilem olej na castrol 5w40 i jest to samo stuka na zimnym i cieplym i coraz bardziej mnie to wkurza ;/

U mnie stukanie zaczelo sie w okolicach 30 tysiecy km., samochod byl na gwarancji to mi zrobili i mialem spokoj do gdzies 65tys.km, gdzie znowu zaczelo stukac. Olej leje shela 5w40, do 60 tys. robili mi to w ASO, teraz serwisuja poza ale na tym samym oleju. Na poczatku stukot byl tylko przy zimnym silniku, teraz pojawia sie od czasu do czasu takze na cieplym (mam ponad 90 tys. na liczniku), poza tym zadnych innych objawow (auto mam zagazowane od prawie polowy przebiegu). Biorac pod uwage to co napisaliscie, wyglda na to, ze ten typ tak ma, niezaleznie od oleju itp.

jaro

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 14 Maj 2009, 18:22:15 »
podobno sposób na to jest taki żeby utrzymywać poziom oleju w poblizu maxa