Autor Wątek: Kompatybilność systemów multimedialnych.  (Przeczytany 48301 razy)

Offline Łukasz H

• HKP
  • **
Odp: Kompatybilność systemów multimedialnych.
« Odpowiedź #60 dnia: 22 Maj 2025, 20:42:05 »
Cześć,

Dzięki podpowiedzi kolegi z forum dzisiaj jeszcze raz rozebrałem deskę rozdzielczą i dostałem się do radia.. wypiąłem przejściówkę z aliexpress i w oryginalnych kostkach przepiąłem piny od prędkości auta oraz IGN z pinu 32 na pin 33..
I wszystko działa! Nareszcie ;)
Radio wyłącza się po otwarciu drzwi, nie wywala już błędu o rozładowaniu akumulatora, widzi prędkość pojazdu a po wrzuceniu biegu wstecznego wycisza radio i ekran się wyłącza (nie mam jeszcze kamery więc mam czarny ekran).
Problemem musiała być przejściówka z aliexpress.. gdzieś musiała nie łączyć.. W związku z tym uważajcie na te przejściówki ;)
Zastanawiam się jeszcze tylko, czy radio poliftowe, które miałem wcześniej i które już zwróciłem, również by działało. Już tego nie sprawdzę, ale podejrzewam, że mógłby być problem z wyłączaniem się radia po otwarciu drzwi.. Radio przedliftowe wyłączało się już wcześniej po otwarciu drzwi a to poliftowe nie (podejrzewam, że jednak jest jakaś różnica w odczycie sygnału CAN przez radio). Sugeruję więc w autach przed liftem montować jednak radia przedliftowe.

Teraz tylko montaż kamery.. planuję montaż kamery oryginalnej, w fastbacku należy wyciąć otwór w plastikowym zderzaku, więc o tyle będzie łatwiej niż w klapie bagażnika.

I tutaj prośba.. jeśli ktoś może podpowiedzieć, który pin z radia podpiąć pod który pin do oryginalnej kamery to będę wdzięczny.. zaoszczędzi mi to szukania schematów w internecie..