Autor Wątek: Immobilizer - odcięcie w czasie jazdy  (Przeczytany 2353 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline I30AG74

• HKP
  • **
Immobilizer - odcięcie w czasie jazdy
« dnia: 22 Kwiecień 2025, 20:44:14 »
Witam,

od trzech lat jeżdżę I30, rok. 2011, 1,6 (126km).
W sobotę podczas jazdy pod górę naglę odcięło paliwo.
Pojawiła się ikona z kluczykiem. Prąd był. Rozrusznik kręcił, ale  pompa nie podawała paliwa. Zrobiłem odczyt Car Scanerem (płatna wersja aplikacji, nie pokazało żadnych błędów (tutaj zdaję sobie sprawę z wydajności tej aplikacji)
Na lawecie wróciłem do domu. Na drugi dzień odpalił bez problemu. Odpiąłem na wszelki wypadek minusową klemę na kilka minut.
(błędy mogły się na trwale skasować, a klemę mogłem odpiąć zaraz po odcięciu i pewnie pojechałbym dalej).
Sprawdziłem baterię w pilocie. W porządku tj. 3V.
Może to było sporadyczne zakłócenie sygnału.
Teraz jazda to trochę loteria.
Czy przy następnym odcięciu nie kasować błędów i holować do warsztatu?

« Ostatnia zmiana: 22 Kwiecień 2025, 20:55:23 przez I30AG74 »

Offline ...kuba...

• Giełda
Odp: Immobilizer - odcięcie w czasie jazdy
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Kwiecień 2025, 09:28:21 »
Wymień czujnik położenia wału i powinno być ok ;)
Szkoda, że nie zwróciłeś uwagi czy obrotomierz pokazuje jakiekolwiek obroty podczas kręcenia rozrusznikiem jak nie odpalał. Co do immo jak masz obawy to przeczyść styki przy antenie przy stacyjce. W tym modelu bateria w pilocie jest tylko do zamka centralnego. W tym modelu jak coś jest też procedura awaryjnego odpalania z pominięciem immo.
Na przyszłość jak dzieje się coś takiego to nagrywaj filmik co dzieje się na liczniku podczas próby odpalania, wtedy nigdy nie będzie wątpliwości jak zachowywały się kontrolki itd. ;))
« Ostatnia zmiana: 24 Kwiecień 2025, 09:30:27 przez ...kuba... »

Offline I30AG74

• HKP
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Kwiecień 2025, 17:24:39 »
Dziękuję za wskazówki :)
Rzeczywiście test obrotomierza mógł być tutaj bardzo pomocny.
Wymienię czujnik. Dobra pomysł z tym nagrywaniem.
Dam znać po naprawie:)

Offline I30AG74

• HKP
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Maj 2025, 14:10:44 »
Wymień czujnik położenia wału i powinno być ok ;)
Szkoda, że nie zwróciłeś uwagi czy obrotomierz pokazuje jakiekolwiek obroty podczas kręcenia rozrusznikiem jak nie odpalał. Co do immo jak masz obawy to przeczyść styki przy antenie przy stacyjce. W tym modelu bateria w pilocie jest tylko do zamka centralnego. W tym modelu jak coś jest też procedura awaryjnego odpalania z pominięciem immo.
Na przyszłość jak dzieje się coś takiego to nagrywaj filmik co dzieje się na liczniku podczas próby odpalania, wtedy nigdy nie będzie wątpliwości jak zachowywały się kontrolki itd. ;))

Czujnik położenia wału korbowego wymieniłem. Zakupiłem nowy firmy Bosch według VIN (zdjęcie w załączeniu) za 150,00 zł, plus wymiana 50,00 (po znajomości). Pojeździłem trochę po autostradzie i po mieście. Na razie spokój:)