Autor Wątek: I30 GD - Problem ze spryskiwaczami  (Przeczytany 2668 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kamil2494

• HKP
  • **
I30 GD - Problem ze spryskiwaczami
« dnia: 25 Luty 2025, 21:29:45 »
Cześć,

Mam problem ze spryskiwaczami szyby przedniej. W tym roku troche zawaliłem podczas wyjazdu zimowego i nie dolałem płynu zimowego. Efekt - auto stało dwa dni z płynem letnim na 10 stopniowym mrozie. Mało tego nie ostrzegłem o tym małzonki która chcąc sobie umyć szybe radosnie naciskała dźwignie spryskiwacza dziwiąc się że nie leci płyn.

Poczekałem aż troche rozmarznie, wymieszałem z zimowym i po jakimś czasie zaczęło działać, ALE...
Najpierw przez kilka dni leciało tylko troszeczke (mikroskopijny strumień nie dolatujący nawet do szyby (tył w ogóle nie podawał), po kilku dniach się to zmieniło i teraz sytuacja jest jak następuje:
O ile tylna szyba działa ok (a prynajmniej ja nie widze różnicy) to z przednią jest gorzej:
- Od strony pasażera dziala ok,
- Od strony kierowcy strumień jest zdecydowanie słabszy - płyn dolatuje na jakieś 15-20 cm na szybe

Zastanwaiam się czy to problem z dyszą czy jednak z pomką. Nie bardzo uśmiecha mi się dobieranie się przez nadkole do zbiornika i wymiana pompki, żeby się okazało ze to jednak nie to.

Z drugiej jednak strony nie mam pojęcia jak się dobrać do dysz spryskiwaczy w razie czego bo są schowane prawie całkowicie i nawet nie da się pomanewrować wężykiem. Chyba że to ja czegoś nie dostrzegam i wymiana dysz jest prostsza niż mi się wydaje

Offline elektron1234

• Giełda
Odp: I30 GD - Problem ze spryskiwaczami
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Luty 2025, 08:51:29 »
Witam Wszystkich
Mimo że płyn spryskuje dalej lód jest w dyszach. Dziwnie to wygląda i brzmi ale tak jest. Na bieżąco uzupełniaj zimowym płynem i będzie ok.
PS Zapowiadają sie ciepłe dni wiec wszystko pusci
Pozdrawiam

Offline kamil2494

• HKP
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Luty 2025, 20:11:36 »
Cześć Elektron1234
No niestety tak nie jest.
Moze za mało precyzyjnie napisałem, ale cała akcja toczyła się jakieś 2 msc temu na początku stycznia. Od tego czasu płyn już cały zlałem i wymieniłem w całości na zimowy. Dodatkowo samochód  standardowo stoi w garazu podziemnym ze stałą temperaturą ok 12-13 stopni. Nie raz już auto stało w nim przez tydzień albo dłużej więc co miało sie roztopić to się dawno roztopiło.
Więc Twoja teoria (choć bardzo chciałbm żeby byla prawdziwa i wszystko wróciło do normy samo) jest błędna :(

Offline Kotwa

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Marzec 2025, 21:17:11 »
Mam podobny problem tylko w Hyundai I40 i wymieniałem dysze oraz pompki spryskiwaczy i nic to nie dało dalej jest ten sam problem, ze dysza kierowcy słabiej pryska niż pasażera. Został wężyki. Zastanawiam się czy octu nie dolać żeby przeczyscic układ tylko nie wiem czy uszczelek itp nie po uszkadza.

Offline XT1097

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Marzec 2025, 10:17:29 »
Zobacz jak przebiegają wężyki, możesz mieć małą dziurkę albo dysze zatkaną od strony napływu wody. Czasem trzeba zdjąć wykładzinę pod maską bo tam przebiegają wężyki.