Autor Wątek: [Elantra AD] Połączenie bezprzewodowe Android Auto  (Przeczytany 9123 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krzbal

• HKP
  • **
Połączenie bezprzewodowe Android Auto
« dnia: 22 Luty 2025, 10:24:09 »
Witam!
Postanowiłem pozbyć się kabelków i zacząć korzystać z Android Auto przez BT. Kupiłem takie chińskie cudo, tz. CarlinKit 5.0. Mój samochód to Hyundai Elantra CN7 (2022), a telefon to Motorola Edge 40 NEO.
Po podłączeniu urządzenie program Android Auto (AA) uruchomił się automatycznie i poprawnie. Niestety po podłączeniu pendriva z plikami mp3 natychmiast przerywane jest połączenie AA i uruchamia się odtwarzanie plików muzycznych, natomiast ikona AA jest nieaktywna i nie ma możliwości uruchomienia tego programu. Po usunięciu pendriva - AA  znowu działa poprawnie. Problem nie jest związany z pendrivem, sprawdzałem różne pojemności i systemy plików, zawsze jest tak samo. Oprogramowanie urządzenia zaktualizowałem do najnowszej wersji.
Proszę o pomoc!

Offline dsider

• Giełda
Odp: Połączenie bezprzewodowe Android Auto
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Luty 2025, 11:52:46 »
Jeśli dotąd nie zapoznałeś się uważnie z instrukcją, obejrzyj sobie na początek, jak należy podłączyć Carlinkit do stacji multimedialnej samochodu i sparować z telefonem (np. link poniżej), a sam uznasz swoje problemy za bezprzedmiotowe...
https://www.youtube.com/watch?v=pwZZ9tQFSPM

Offline traker

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Luty 2025, 16:43:30 »
Dziwna sprawa w naszej rodzinnej ELANTRZE CN7 rok produkcji 2021 ,pierwsza rejestracja luty 2022 zarówno Android Auto jak i Apple Car Play działa bez żadnych problemów bezprzewodowo , zatem w 2022 roku dali gorsze radio, tak jak w moim i30 1.5 GDI 48V 140 KM rok produkcji 2024,tam mam podpiętego carlinkit aby bez kabelka działać z iPhone'a ,Pozdrawiam  :o

Offline Krzbal

• HKP
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Luty 2025, 11:37:28 »
Jeśli dotąd nie zapoznałeś się uważnie z instrukcją, obejrzyj sobie na początek, jak należy podłączyć Carlinkit do stacji multimedialnej samochodu i sparować z telefonem (np. link poniżej), a sam uznasz swoje problemy za bezprzedmiotowe...
https://www.youtube.com/watch?v=pwZZ9tQFSPM

Dziękuję za zainteresowanie pytaniem!
Ale:
- Znam większość fimików na ten temat opublikowanych na YT.
- Na filmiku jest nie ten ten model samochodu i iPhone, a ja używam Androida.
- Przepraszam, ale nieprecyzyjne zdefiniowałem problem. AA rozłącza się po podłączeniu pendrive bezpośrednio do urządzenia CarlinkKit (na filmiku widać, że jest takie gniazdo)
Tak więc nie zbliżyliśmy się do rozwiązania mojego problemu.

Offline Krzbal

• HKP
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Luty 2025, 11:39:43 »
Dziwna sprawa w naszej rodzinnej ELANTRZE CN7 rok produkcji 2021 ,pierwsza rejestracja luty 2022 zarówno Android Auto jak i Apple Car Play działa bez żadnych problemów bezprzewodowo , zatem w 2022 roku dali gorsze radio, tak jak w moim i30 1.5 GDI 48V 140 KM rok produkcji 2024,tam mam podpiętego carlinkit aby bez kabelka działać z iPhone'a ,Pozdrawiam  :o

W moim egzemplarzu Executive AA działa tylko po kabelku  :-[

Offline traker

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Luty 2025, 12:04:48 »
Może problem z Android Auto na radiu w Elantra CN7 od 2021 rok produkcji wynika z rodzaju zastosowanego telefonu , na telefonie Samsung galaxy S25 działa bezprzewodowo AA.

Offline dsider

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Luty 2025, 12:05:04 »
@Krzbal
Ciągle nie rozumiesz; CarlinKit zapewnia 'bezprzewodowość' pomiędzy telefonem, a stacją multimedialną samochodu, natomiast sam adapter carlinkit musi być połączony przewodowo ze stacją multimedialną. Tym samym nie możesz mieć też wolnych portów USB zarówno w adapterze, jak i w stacji multimedialnej.
Ponadto, jeśli masz iPhone'a, to właściwy interfejs do niego nazywya się nie Android Auto, a CarPlay 
Zaś muzykę, przy braku możliwości wpięcia pendrive'a, można załadować do pamięci telefonu i z niego odtwarzać przez CarPlay

Offline traker

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Luty 2025, 12:11:15 »
Bardzo dobrze wytłumaczone pendrive nie wkłada się do carlinkit 5.0 2 Air , a tu jest filmik ,że w hyundaiu AA też działa bezprzewodowo , technika to technika  ;D

Spotify działa bardzo dobrze , a jak jadę za granicę to mam wgrane ulubione kawałki ze Spotify do pamięci telefonu i jazda !
« Ostatnia zmiana: 23 Luty 2025, 12:25:13 przez traker »

Offline Krzbal

• HKP
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Luty 2025, 12:16:38 »
@Krzbal
Ciągle nie rozumiesz; CarlinKit zapewnia 'bezprzewodowość' pomiędzy telefonem, a stacją multimedialną samochodu, natomiast sam adapter carlinkit musi być połączony przewodowo ze stacją multimedialną. Tym samym nie możesz mieć też wolnych portów USB zarówno w adapterze, jak i w stacji multimedialnej.
Ponadto, jeśli masz iPhone'a, to właściwy interfejs do niego nazywya się nie Android Auto, a CarPlay 
Zaś muzykę, przy braku możliwości wpięcia pendrive'a, można załadować do pamięci telefonu i z niego odtwarzać przez CarPlay

Przepraszam, nie potrafię jaśniej przedstawić problemu.
Piszesz wyjątkowe głupstwa, Wszystko Ci się pozajączkowało.
Proszę nie pisz już nic więcej! Nie zaśmiecaj forum.

Offline traker

• Giełda
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Luty 2025, 12:21:59 »
Tu masz  film z połączenia bezprzewodowego ANDROID AUTO w Hyundaiu ELANTRA CN7 !     da się tylko pewnie twój telefon tego nie ogarnia proponuje zamknąć temat !

A tu kolejny dowód na możliwość podłączenia Android Auto w Hyundai Elantra od 2021 + bezprzewodowo

od 9:00 tylko proszę  oglądać ze zrozumieniem
« Ostatnia zmiana: 23 Luty 2025, 12:33:05 przez traker »

Offline Krzbal

• HKP
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Luty 2025, 16:34:45 »
Mój panel wygląda całkowicie inaczej (Elantra CN7 kupiona w polskim salonie). W instrukcji użytkowania CarlinKit 5.0 jest napisane, że można w niego wpiąć pendrive (jest w nim dedykowane do tego gniazdo USB!) i korzystać z plików multimedialnych. I to się zgadza - mogę za pośrednictwem CarlinKit korzystać z plików multimedialnych, tylkoż że do cho.ery (!!!) rozłącza się w wtedy AA i wraca tylko po wyjęciu pendriva. Przecież na żadnym z tych filmików nie jest pokazywane podłączenie pendriva do CarlinKit i w niczym mi nie pomagają.... niestety  :'(

Offline traker

• Giełda
« Odpowiedź #11 dnia: 23 Luty 2025, 17:52:28 »
Ale po co ci carlinkit 5.0 jeżeli każde radio w ELANTRZE CN7 od rocznika prod 2021 do 2024 i wyżej ma bezprzewodowy Android Auto i Apple Car Play ,testuje na co dzień wszystkie samochody -modele Hyundaia.Chłopie zastanów się co robisz bo może trzeba jak pisałem zmienić telefon taki jak twój z końcówka w modelu 50 płynnie działa na CN7 Elantrze Czy  na prawdę mam przyjechać z Małopolski do woj Mazowieckiego i udowodnić ,że mam rację ?
Proszę zrób zdjęcie tego radia po odpaleniu w CN7 i zamieść, bo ciekawe rzeczy piszesz kolego...
Jak masz bezprzewodowy AA  to ładujesz pendrive do slotu i kiedy chcesz słuchasz muzy mp3, a WAZE i Janosik chodzą z. AA lub apple car play!!!

OD 1:58 zobacz. film ,łączy się AA bezprzewodowo w ELANTRZE rok produkcji 2021 rok modelowy  2022 takie samo mamy radio jak na filmie. i zegary.Koniec
« Ostatnia zmiana: 23 Luty 2025, 18:02:04 przez traker »

Offline traker

• Giełda

Offline traker

• Giełda
« Odpowiedź #13 dnia: 23 Luty 2025, 18:30:54 »
Jeżeli nie potrafisz skonfigurować połączenia z AA bezprzewodowo , trzeba zmienić telefon na 1.Lepszy z Androidem i zamontować  w nim AA aktualny najwyższa wersja  2 Kupić Iphona  i po problemie 3 Zmienić auto na inne  4 punkt niech pozostanie tajemnicą przez grzeczność ...

Offline traker

• Giełda
« Odpowiedź #14 dnia: 24 Luty 2025, 08:33:46 »
A tu znalazłem uaktualnienie do bezprzewodowego Android Auto rok produkcji 2022 Elantra CN7 z systemem Bluelink jaki masz w swoim samochodzie , więcej nie  potrafię ci pomóc , jak nie potrafisz przeprowadzić samemu tej aktualizacji to tylko ASO pozostaje ...

Applicable models (if equipped):
2021 - 2024 Hyundai ELANTRA
2021 - 2024 Hyundai ELANTRA Hybrid
2021 - 2024 Hyundai ELANTRA N
2022 - 2024 Hyundai IONIQ 5
2023 - 2024 Hyundai IONIQ 6
2018 - 2023 Hyundai KONA
2018 - 2022 Hyundai KONA Electric
2020 - 2024 Hyundai PALISADE
2022 - 2024 Hyundai SANTA CRUZ
2021 - 2023 Hyundai SANTA FE
2021 - 2023 Hyundai SANTA FE Hybrid