Forum > i40 VF
Stuki w przednim zawieszeniu
Didi:
Witam,
Posiadam Hyundaia i40 kombi z silnikiem 1.7 crdi. Od pewnego czasu zmagam się z problemem przedniego zawieszenia ( oczywiście jeśli to jest zawieszenie -_-) a mianowicie chodzi o stuki na dołkach podczas wolniejszej jazdy. Mechaników nie pamiętam ilu już odwiedziłem, wymieniłem też sporo częściej i dalej to samo..
Wymienione zostały przednie amory, gumy drążka stabilizatora, wahacze, górne mocowania amortyzatorów, prawy drążek stabilizatora. Miał ktoś z Was taki problem? Szczerze mówiąc jestem już mega sfrustrowany ...
Miał ktoś może podobny przypadek ? Może pomóc w tym temacie ?
Arek4802:
poruszaj kierą dynamicznie na boki, słyszysz coś czy cichutko?
XT1097:
Jeżeli przód to obstawiam sworzeń wahacza on hałasuje przy ruchu gora-dol.
Nie ma raczej prawego drążka stabilizatora bo drążek jest jeden. Może łącznik? Łączniki są tanie i najlepiej wymieniać obydwa.
Sworzeń wahacza jest o tyle kłopotliwy że po wymianie raczej trzeba geometrie sprawdzić.
Didi:
--- Cytat: XT1097 w 07 Marzec 2025, 20:22:13 ---Jeżeli przód to obstawiam sworzeń wahacza on hałasuje przy ruchu gora-dol.
Nie ma raczej prawego drążka stabilizatora bo drążek jest jeden. Może łącznik? Łączniki są tanie i najlepiej wymieniać obydwa.
Sworzeń wahacza jest o tyle kłopotliwy że po wymianie raczej trzeba geometrie sprawdzić.
--- Koniec cytatu ---
Wymieniłem oba wahacze na nowe właśnie z powodu tych stuków i dalej to samo .. także nie wydaje mi się aby był to sworzeń..
Didi:
--- Cytat: Arek4802 w 07 Marzec 2025, 11:25:22 ---poruszaj kierą dynamicznie na boki, słyszysz coś czy cichutko?
--- Koniec cytatu ---
Ruszałem, cisza. Bylem też że dwa albo trzy razy na stacji, też nic nie wywnioskowali. Może to coś z przekładnia kierownicza? Też chyba lubi stukać na nierównościach ...
Nawigacja
[#] Następna strona