Autor Wątek: Brak tempomatu  (Przeczytany 1371 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sentyy

• HKP
  • **
Brak tempomatu
« dnia: 12 Luty 2025, 18:25:02 »
Witam
Posiadam od mi miesiąca swojego Hyundaia i40 2012 1.7 CRDi
Poprzedni właściciel starszy pan nie korzystał w ogóle z tempomatu i mówił, że nie wie jak się go włączać,
Co być może było prawdą, lub nie.
Gdy włączam przycisk na kierownicy tempomatu lub limitu to to wyskakuje komunikat cruze off/limit off, jednak nie mogę go aktywować przyciskami dis/set. (Próbowałem nawet przy prędkościach autostradowych).
Błąd jaki miałem na komputerze to P0820, błąd czujnika biegu neutralnego x/y. Czujnik wymieniony tempomat nadal nie działa.
Byłem w krakowskim ASO na podpięcie pod komputer, aby mi sprawdzili dlaczego tempomat nie działa, to jedynie powiedzieli że auto nie ma błędów nie wiedzą czemu nie działa, trzeba szukać po wiązce, a na tą chwilę mam akumulator do wymiany, i być może to jest przyczyna nie włączania się tempomatu i start stopu.
Akumulator wymieniony na nowy AGM 72ah 760a, i nadal tempomat nie działa, ani start stop.
Czy ktoś wie gdzie jeszcze mogę szukać rozwiązania? Spotkał się ktoś z czymś takim?
Auto ma 0 błędów.
Dodam jeszcze że nie działa mi start stop (jednak w ogóle mi na tym nie zależy), ale gdy wciskam przycisk od niego wyskakuje autostop off lub autostop dezaktywated. - czy to może mieć związek z tempomatem? Ktoś to wyprogramował i w ASO tego nie widzieli?

Z góry dziękuję za porady. POZDRAWIAM

Offline robaszek127

• Giełda
Odp: Brak tempomatu
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Luty 2025, 20:13:01 »
Może ktoś wyłączył start stop a przy okazji tempomat bo dziadkowi się włączał. Też tak może być. Najlepiej podjechać do jakiegoś magika co by sprawdził. A czy przy przekręceniu kluczyka pojawia się ikonka tempomatu i gaśnie?

Offline Sentyy

• HKP
  • **
Odp: Brak tempomatu
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Luty 2025, 20:39:40 »
Nie, ikonka tempomat pojawia się gdy ja nacisne na kierownicy (cruse off)