Forum > Getz

Jaki olej do getza 1.5 CRDi oraz kontrolki temperatury

(1/6) > >>

thepablo:
Szykuję się do wymiany oleju w swoim getzie (1.5 CRDi, model 2004, 3cyl, 12V 82KM). Auto sprowadziłem z Niemiec i nigdzie nie mam informacji na czym do tej pory jeździł.

Zwracam się z pytaniem do użytkowników getzów z silnikiem diesla, na jakich olejach jeździcie, jakie polecacie? Słyszałem, że do silników z turbiną są jakieś specjalne oleje.

Drugie pytanie.
Przy okazji będę wymieniał też filtry oleju i paliwa. Oryginalny filtr oleju za 50zł jest do zaakceptowania, natomiast za oryginalny filtr paliwa w salonie hyundai-a chcą 170zł. Kupić oryginał, czy ktoś może ma namiary na dobry zamiennik?

RADTUS:
Wymianę w/w elementów zaliczyłem przed tygodniem :)
1. olej kiedyś lałem castrol magnatec GTD; teraz magnatec diesel 5W40 w sumie to już 5 podmianka. Na temat oleju zapewne usłyszysz 1001 opinii więc nie będę zachwalał, ani negował :)
2. wkład filtra oleju (oryginał) 26320-27100 w JC kosztował 33,11 zł
3. filtr paliwa (zamiennik) 25,55 zł; niestety już 2x nie spisałem sobie z niego cyferek, ale jak będziesz potrzebował tej wiedzy zadryndam do sklepu. Osobiście nie zauważyłem nic co mogłoby zdyskwalifikować ten zamiennik, jedyna różnica do oryginału to jest 2cm krótszy.

numer zamiennika: B30521PR

Pozdr, Radek

wlad:

--- Cytat: "RADTUS" ---Osobiście nie zauważyłem nic co mogłoby zdyskwalifikować ten zamiennik, jedyna różnica do oryginału to jest 2cm krótszy.
--- Koniec cytatu ---

z tymi zamiennikami to troszke jest lipa-moj z kolei ma doslownie o 1 mm wieksza srednice co powoduje ze nie mozna go dokrecic za pomoca oryginalnych srub.musialem zastosowac opaski jednorazowe-czyli druciarstwo :mrgreen: dobrze,ze przewody doplywowe mialy maly zapas dlugosci-starczylo na styk.
tak sobie mysle-jezeli taka firma nie potrafi zrobic dokladnie wymiarowo takiego filtra,to wole nie myslec jak tam w srodku to wyglada.....a w instalacji CR filtr paliwa jest na rowni wazny jak oleju.

thepablo:
Kilka słów wyjaśnień co do cen przedstawionych na początku tematu

Byłem w salonie i okazało się że:
1. Oryginalny wkład filtru oleju (a nie filtr jak wyżej pisałem) kupiłem za 49zł (salon Hyundai w Warszawie)
2. Filtr paliwa za 170zł okazał się błędnym wpisem w bazie danych. Przed chwilą dostałem informację z salonu Hyundai-a z Kielc, wkład filtru paliwa oryginalny 72zł. Nie będę kombinował z zamiennikiem, taka cena jest już do zaakceptowania :)

RADTUS:
Uzupełniłem numery zamiennika, może komuś się przyda.
Temat sprawdzony, już druga podmianka :)
Zdradź ile skasowali Cię za podmiankę tego zestawu ?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej