Forum > i30 FD
Brak mocy na zimny silniku
...kuba...:
Z tym, że nowy chyba trochę kosztuje ;/ nie wiem czy w pierwszej kolejności nie zająłbym się odpowietrzeniem zbiornika paliwa ;/ Możesz zrobić taki test, że przejdziesz się z rozszczelnionym - lekko odkręconym korkiem wlewu paliwa tak, żeby zbiornik się przez tą szczelinę odpowietrzał i zobaczysz czy to coś zmieniło.
Akustyczny:
--- Cytat: ...kuba... w 31 Styczeń 2025, 09:19:55 ---Z tym, że nowy chyba trochę kosztuje ;/ nie wiem czy w pierwszej kolejności nie zająłbym się odpowietrzeniem zbiornika paliwa ;/ Możesz zrobić taki test, że przejdziesz się z rozszczelnionym - lekko odkręconym korkiem wlewu paliwa tak, żeby zbiornik się przez tą szczelinę odpowietrzał i zobaczysz czy to coś zmieniło.
--- Koniec cytatu ---
Ten czujnik do FD kosztuje ok 80 zł ;) Wiem, bo sam kupowałem i zmieniałem. Więc nawet na próbę warto kupić i zmienić.
dembol126:
Narazie nie kupywałem nowego.
On był trochę brudny jak go wymontowałem. Wyczyściłem go i narazie jest spokój.
Taki był już stały brud, więc może były tam jakieś mikro opiłki.
Będę sprawdzał co dalej się będzie działo.
No i zobaczę co z tym odpowietrzaniem.
Tylko Kuba możesz mi wytłumaczyć o co z tym chodzi? Czy to jest jakiś fabryczny problem z tym autem?
Akustyczny:
--- Cytat: dembol126 w 05 Luty 2025, 13:15:39 ---No i zobaczę co z tym odpowietrzaniem.
--- Koniec cytatu ---
Mi się wydaje, że chodzi o to, że jak tworzy Ci się podciśnienie w zbiorniku, to zapewne pada powoli pompka odpowietrzenia zbiornika montowana przy silniku. Koszt ok 100 zł, wymiana banalnie prosta.
Ale jeśli ta pompka padnie całkiem, to wyskoczy Ci check, że "zbyt bogata mieszanka". Na początku może nie dawać check, ale silnik może się dławić przy uruchamianiu itd. Warto poobserwować czy spalanie też nie wzrosło (to będzie kolejny objaw).
Nawigacja