Autor Wątek: [Santa Fe CM] Wypadanie zapłonów po zmianie rozrządu  (Przeczytany 2108 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Baki12

• HKP
  • **
Wypadanie zapłonów po zmianie rozrządu
« dnia: 23 Styczeń 2025, 12:50:29 »
Cześć. Mam problem ze swoim hultajem. Niedawno poleciał na standarsowe wymiany eksploatacyjne - klinowy, rozrząd, serwis olejowy i filtrowy, przy okazji wymiana świec i dwóch cewek. Generalnie wszystko ogarnięte, ale pojawił się problem wypadających zapłonów. Auto chodzi nierówno, przy przyspieszaniu szarpie i brakuje mu mocy. Ustawienie rozrządu sprawdzane już trzy razy. Komputer pokazuje błędy p0660 i p0300. Oddam auto jeszcze do jednego mechanika, ale już powoli rozglądam sie za zaworem podciśnienia do kolektora dolotowego (podobno główna przyczyna błedu p0660). I tu pytania do Was - czy miał ktoś podobny problem i znalazł rozwiązanie?  Czy zawór podciśnienia pasuje od innych aut. Szukam cały dzień i dostępność tej części w zasadzie nie istnieje. Nr części 39460 - 3e100. Taki zawór od mitsubishi wygląda identycznie, ale nie mam pewności, czy jest kompatybilny. Dzięki za wszelkie odpowiedzi i podpowiedzi.

Offline ...kuba...

• Giełda
Odp: Wypadanie zapłonów po zmianie rozrządu
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Styczeń 2025, 16:21:44 »
bład P0300 mówi o tym, że silnik szarpie podczas pracy z powodu wypadania zapłonów. masz stare cewki? tak, żeby załozyć na próbę? bo z tego co rozumiem cewki zostały wymienione prwencyjnie, nie było żadnych objawów wcześniej?
bła P0660 zlokalizuj zawór Rząd cylindrów 1 i sprawdż czy wiązka elektryczna do niego nie jest uszkodzona i czy pony we wtyczce, zaworze sa ok.

Offline Baki12

• HKP
  • **
Odp: Wypadanie zapłonów po zmianie rozrządu
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Styczeń 2025, 16:48:41 »
Wcześniej objawów nie było. Dzisiaj zobaczyłem, że jedna z gruszek podciśnienia nie pracuje wcale. Okazało się, że nakrętka była zbyt mocno dokręcona. Teraz pracuje jak trzeba, ale jazda bez zmian. Sprawdzę jak to będzie wyglądało po kasowaniu błędów, jeśli zero efektu, to będę szukał dalej.