Forum > Getz

Alternator Valeo - pytanie

(1/2) > >>

AndrzejK.:
Witam,
pytanie do zorientowanych, czy w oryginalnym alternatorze Valeo przy zużyciu szczotek wymienia się je jako całość z regulatorem (zintegrowana wymienna część) czy szczotki są "osobno" i wymienia się je po odkręceniu szczotkotrzymacza?
Getz 1.3 85KM, 2004rok
Dzięki za info.

robaszek127:
Możesz spróbować wymienić same szczotki bo są tanie i da się je wlutować. Nawet są filmiki jak to zrobić. Ja kupiłem szczotki i miałem to zrobić przyprzebiegu ok 270tys bo ładowanie dość spadło z ok 14,4 na 13,8v. Jednak zmierzyłem napięcie na alternatorze i na samym aku i byłspory spadek. Dałem dodatkowy przewód od alternatora do akumulatora i od razu ładowanie się poprawiło. 
Jeśli zaś w alternatorze valeo zetrze się komutator to go nie wymienisz. Lepiej kupić drugi używany. Patrzyłem na podobne chyba z i20 czyi30 i różniły się tylko szerszą szajbką na pasek i wyjściem przewodów w innym miejscu.

AndrzejK.:
Tak, wiem, że ewentualnie można wylutować szczotki i wymienić na nowe, jednak mnie chodziło o to czy w tym alternatorze są szczotki zintegrowane z regulatorem napięcia jako jedna część wymienna, odkręcasz starą/zakręcasz nową (w wielu altkach tak jest) czy szczotki są mocowane niezaależnie od regulatora na szczotkotrzymaczu, jak ruszałeś ten temat to pewnie wiesz o co mi chodzi. :)

XT1097:
Nowy alternator od AS-PL ALTERNATOR A9009 za 398 zł masz na Alle - szkoda czasu na dłubanie tym bardziej że Twój jest zajechany w całości. Szczotki to tylko początek.
Ja raz zrobiłem błąd że dałem do regeneracji i zapłaciłem 3/4 ceny nowego zamiennika tym bardziej że firmy naciągają - jak przyjmuje podaje cenę a jak odbierasz jest inna "bo wie pan doszło jeszcze to...".
Założyłem dotychczas 2 szt z BSV bodajże i chodzą. A AS-PL to specjalistyczny producent a nie jakiś drucik kogucik

XT1097:
BV-PSH to było - "marka" tych moich zamienników

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej