Forum > ix35 EL
Czujniki parkowanie.
marcin2105:
Witam. Parę dni temu wjechałem do garażu mocno zabrudzonym autem i wszystko normalnie działało. Następnego dnia rano przestały działać czujniki cofania. Po włączeniu wstecznego słychać tylko trzy podwójne piknięcia i tyle. Czujniki nie działają. Miał ktoś podobny problem? Czujniki do wymiany czy coś innego. Dwa czujniki sprawdziłem miernikiem i nie ma w nich przejścia. Nie bardzo mam pomysł jak to zdiagnozować
Samochód to Hyundai ix 35 2.0 CRDi z 2014 roku. Z czujników nie ma żadnego wyświetlacza tylko sama akustyka
...kuba...:
Organoleptycznie możesz spróbować na zgaszonym silniku włączyć wsteczny i nasłuchiwać każdy z czujników czy bzyczy.. ale najlepszą metod to podłączyć komputer i wprost odczytując blady dowiedzieć się który czujnik nie łączy lub jest uszkodzony
marcin2105:
Podpiąłem komputer ale mój program Delphi wykrył 5 nieznanych błędów w module kontroli nadwozia. Numery błędów 9214, 9215, 9216, 9217 i 9690. Dodam że nie da się ich skasować
...kuba...:
No to już znacząca informacja ;)) Najprawdopodobniejk któryś z czujników nie łączy i "sieje" zakłóceniami.. masz czujniki z przodu i z tyłu? Dwa rozwiązania:
Jedno znajdź kostkę do wiązki na przód i do wiązki na tył, odepnij przód sprawdź czy dojdą błędy a później tył.
Drugie po kolei podłączać każdy czujnik i przeczyścić piny przy czujnikach - któryś z czujników nie łączy przez co robi się bałagan w komunikacji i czujniki wzajemnie się zakłócają.
marcin2105:
Mam tylko czujniki z tyłu. A przykładając miernik do pinów czujnika powinno pokazać jakąś rezystancję? Bez ściągania zderzaka wypiąłem dwa czujniki bo do pozostałych nie było dojścia i na mierniku pokazywało przerwe
Nawigacja
[#] Następna strona