Autor Wątek: Ładowanie  (Przeczytany 2132 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline virus

• Giełda
Ładowanie
« dnia: 05 Styczeń 2025, 17:04:36 »
Witam ponownie i życzę wszystkiego najlepszego w Nowy Roku.
Nowy rok i nowy problem, tym razem ładowanie.
Ładowanie jest na poziomie 14,2-14,5V, ale czasem spada do 12,3-12,5 V. Żeby nie było za łatwo, w momencie gdy ładowanie jest na poziomie 12,5v, to jak włączam wszystkie odbiorniki oprócz świateł, to nadal utrzymuje się 12,3-12,5 V czyli jakieś ładowanie jest, ale jak włączę światła mijania, to nap wzrasta go 14,5  :o. Wyłączę światła i znowu spada do 12,5. Myślałem, że może plecionka między silnikiem a budą, ale nap. nie wzrastało by po włączeniu świateł.  Nie wiem jak było wcześniej, bo od niedawna jeżdżę Car Scannerem.
Czy jest jakieś sterowanie ładowaniem, że jak aku osiąga jakieś nap., to spada ładowaniea, bo ponoć w Hondzie Accord jest tak, że do chyba 3000 obr/min jest ładowanie 13,5V, żeby po mieście zmniejszyć zużycie paliwa. Znajomy miał problem z ładowaniem po mieście i jakiś elektryk sprzedał mu taką teorię, ale czy to prawda na 100% to nie wiem.

Offline malerikula

• Giełda
Odp: Ładowanie
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Styczeń 2025, 19:56:48 »
w hyundai pde występuje tzw. ładowanie inteligentne, nic z tym nie zrobisz, aku np jest ładowany do poziomu 80%

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Styczeń 2025, 20:49:13 »
To pseudo ekologiczny wymysł  naszej Unii czyli ładowanie inteligentne. Alternator ładuje jak mu każe elektronika. Dzięki temu  akumulatory się niszczą bo jak ładuje to dużym prądem i nawet napięciem ponad 15v. Dlatego wkładane są drogie akumulatory EFB by to wytrzymało.
Ja mam wsadzony zwykły akumulator 74Ah varta blue i na razie widzę brak inteligentnego ładowania i jest fajne 14,4V.

Offline virus

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Styczeń 2025, 21:18:35 »
Dzięki za odpowiedzi.

Offline miro

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Styczeń 2025, 11:59:48 »
Witam ponownie i życzę wszystkiego najlepszego w Nowy Roku.
Nowy rok i nowy problem, tym razem ładowanie.
Ładowanie jest na poziomie 14,2-14,5V, ale czasem spada do 12,3-12,5 V. Żeby nie było za łatwo, w momencie gdy ładowanie jest na poziomie 12,5v, to jak włączam wszystkie odbiorniki oprócz świateł, to nadal utrzymuje się 12,3-12,5 V czyli jakieś ładowanie jest, ale jak włączę światła mijania, to nap wzrasta go 14,5  :o. Wyłączę światła i znowu spada do 12,5. Myślałem, że może plecionka między silnikiem a budą, ale nap. nie wzrastało by po włączeniu świateł.  Nie wiem jak było wcześniej, bo od niedawna jeżdżę Car Scannerem.
Czy jest jakieś sterowanie ładowaniem, że jak aku osiąga jakieś nap., to spada ładowaniea, bo ponoć w Hondzie Accord jest tak, że do chyba 3000 obr/min jest ładowanie 13,5V, żeby po mieście zmniejszyć zużycie paliwa. Znajomy miał problem z ładowaniem po mieście i jakiś elektryk sprzedał mu taką teorię, ale czy to prawda na 100% to nie wiem.
No dobra, ale powiedz po co z tym kombinujesz? Ja mam akurat wtyk do gniazdka zapalniczki  pokazujący napięcie będący ładowarką na 2xusb. Ja zrobiłem 215k km na oryginalnym akumulatorze (diesel) i póki co nie mam problemów z uruchomieniem auta nawet przy lekkich mrozach (dużych dawno nie było). Fakt, że jeżdżę codziennie, ale widocznie  akumulator ma odpowiednią sprawność, skoro 6 lat wytrzymał. Rozrusznik i sprzęgło też oryginał. Może nie warto na siłę szukać problemów w aucie?

Offline XT1097

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Styczeń 2025, 15:57:31 »
Niektórzy jak nie mają rzeczywistych problemów to sobie ich szukają. Ja też mam w Megane 4 taki sposób ładowania, przebieg 130 kkm, 7 rok, akumulator oryginalny.

Offline malerikula

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Styczeń 2025, 20:02:04 »
Mówisz że Aku ładowany do 80% to jest wszystko w porządku, nie bardzo jest notorycznie niedoładowany, konsekwencje... Wolę wymienić agm za 10lat nie za 7.  I nie szukam problemów