Forum > i40 VF

I40 brak ogrzewania.

(1/9) > >>

Darkam123:
Witam. Wiem że było wiele wątków. Mianowicie. Mój i40 1.7 crdi 136km stracił ogrzewanie. Nawiew dmucha jak wściekły ale mimo ustawienia max temperatury leci chłodne. Plukanka układu zrobiona 2 razy z preparatem, 2 razy destylowana. Nie pomogło. Sprawdziłem sterowanie klapek od strony pasazera i kierowcy. Pracuja. Weze gumowe pod maską od nagrzewnicy cieple, rurki od nagrzewnicy pod od strony kierowcy gorace.  Ogrzewania brak. Płyń jest. Układ odpowietrzony.  Pomóżcie bo żona z dziećmi jeździ i marznie

XT1097:
Nagrzewnica ma pewno drożna? Plukales sama nagrzewnicę odłączoną od węży?
Piszesz że węże przed i za są.cieple - sprawdź czy bezpośrednio po odpaleniu najpierw jeden robi się ciepły (wlot) a po krótkiej chwili drugi (wylot)? Jeżeli tak jest to drożna.
Czy cały zespół mieszalnika powietrza jest zimny jak trup?  Siłowniki mogą chodzić ale klapka może być zerwana (mało prawdopodobne)
Ja wnioskuję że coś masz z klapkami - może jakieś cięgno zerwane/rozlaczone

Darkam123:
Gdzie znajduje się ten cały zespół mieszalnika ?  Jak zdiagnozować klapy ? Ta od sterowania temperatura rusza się gora dół, podczas ustawienia temperatury. Czy rurki pd nagrzewnicy od strona czyli od strony kierowcy obydwie mają być gorace ?

XT1097:
Zespół mieszalnika to całe to pudło między prawa nogą kierowcy i lewą nogą pasażera. Chodzi o to, że jeżeli nagrzewnica jest drożna to ona sama będzie gorąca czyli gdzieś przez ściankę powinieneś wyczuć jej temperaturę. Jeżeli klapki są w złych pozycjach to nagrzewnica może grzac a i tak do nawiewów pójdzie powietrze zimne z zewnątrz. Regulacja zawsze polega na mieszaniu powietrza - samo gorące byłoby zbyt gorące aby trafić do kabiny a nie ma żadnych elementów regulujących przeplyw wody przez nagrzewnice.
Jeżeli masz dostęp do obydwu rurek nagrzewnicy to sprawdź czy przez nią płynie gorąca wodą tzn. po odpaleniu silnika sprawdzaj co chwilę dolot i wylot nagrzewnicy. Zakładając że jest ona drożna to dolot będzie ciepły w miarę nagrzewania małego obiegu a wylot nagrzewnicy becie nieco mniej ciepły bo woda odda ciepło w nagrzewnicy. Jeżeli nagrzewnica nie jest drożna to podejrzewam że wylot nagrzewnicy nagrzeje się "od tyłu" dlatego ważne jest żeby obserwować to w miarę nagrzewania. Niespecjalnie wierzę w niedrożność nagrzewnicy  bo niby co miałoby ją zapychać??
A nie miałeś ostatnio wymienianej uszczelki pod głowicą?

Darkam123:
Nie miałem.  Już nie mam siły do tego. Czyli powiedz mi co mam sprawdzić na początku? Rury od nagrzewnicy pod maską? Górna to wlot zgadza się?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej