Forum > i30 PD

zaślepienie EGR, a DPF

<< < (2/3) > >>

robaszek127:
U mnie zaślepienie nie spowodowało wzrostu przejechanych kilometrów. A zazwyczaj piszą, ze raczej mniej powinno się przejechać. EGR to wymysł ekologii co w ropniakach powoduje zawalenie się sadzą wszystkiego po kolei. U mnie nawet egr nie chciał wyjść z obudowy silnika a znajduje się z tyłu przygrodzi wiec dostęp słabawy.

virus:
Dzięki za odpowiedź.
Ja zaślepiłem EGR, na razie nie jest wyprogramowany. Sprawdzę po ilu km, o ile ogóle wywali jakiś błąd.
Póki co, to zauważyłem, że ta czkawka przy około 2000 obr/min o której piszą, że ten typ tak ma, w moim występuje/występowała w momencie otwierania tego dziadowskiego EGRa.

robaszek127:
Ja miałem jechać wprogramować bo wszedł3 razy w tryba awaryjny ale teraz jeździ normalnie. widocznie poprzednia właścicielka go wyprogramowała bo nie dawał żadnych błędów.  200zł w kieszeni zostało. EGR to dziadostwo nie dość że nowy orygniał to ponad 700zł to jeszcze ciężko to wymienić. Są zamienniki ale znając życie i jakość części taki NTY z rok może pochodzi i 300zł w piach.

XT1097:
Ja przejechałem 275 kkm z EGR w i30 90 km crdi i jak pod koniec sprawdzałem stan to zawór był w idealnym stanie - czysciutki. Auto sprzedane.

virus:
Samo zaślepienie powoduje, że DPF osiąga tylko 450oC, bo są błędy, (ale nie zapala się chec). Po skasowaniu np. Car Scannerem zaczyna się wypalać, ale podczas wypalania musiałem dwa razy kasować błędy, bo sterownik przerywał proces wypalania. Czeka mnie więc wyprogramowanie EGR'a i jeszcze szukanie przyczyny dlaczego DPF wypala się ponad 60 km.

Jak u Was wygląda proces wypalania, jakie obroty utrzymujecie?
W moim przypadku wypalanie zaczyna się  jak osiągnie 15,5g sadzy, ale osiąga do 550 oC do momentu  jak poziom sadzy osiągnie 8-9g i wtedy wzrasta do 630-670 oC.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej