Forum > i30 GD
Wadliwy katalizator efek końcowy zatarty silnik GDI
daniello1234:
Dokładnie też niejednokrotnie próbuje się dowiedzieć czy ktoś przerabiał temat czy ktoś z forum zna kogoś kto miał taki przypadek .
Ale nic cisza .
W kupie siła .
XT1097:
Pewno Rommie profilaktycznie wszystkie by zmapował ;D ;D :D
Rommie Ren:
Nie od dziś wiadomo że profilaktyka to podstawa ale niestety w ostatniej aktualizacji zablokowali sterowniki.
Ciekawe czemu, niby się domyślam ale nie chcę snuć tu jakiś niestworzonych teorii.
Przeprowadzałem trzy remonty główne 1.6 GDi w każdym katalizator był stopiony w stopniu takim że jego otulina antywibracyjna była całkowicie wypalona. Część jej leżała w tłumiku końcowym a części nie było.
W misce olejowej był biały oraz srebrny szlam. Panewki były wytarte aż do rdzenia ale żadna się nie obróciła. Sworznie tłokowe były mocno wytarte a płasze tłoka zatarte tak jak i tuleje cylindrów. W każdym przypadku silnik pobierał tak duże ilości oleju że świece były mokre od niego a uruchomienie silnika było bardzo utrudnione.
Co do ekologii to zostały zamontowane nowe katalizatory z homologacją które działają do dziś i nie widać na nich wykruszeń.
daniello1234:
Czyli najlepiej było by zajrzeć do katalizatora od strony pierwszej sondy.
Wymieniałem swiece jakieś 20 tys temu z tego co pamiętam..
Były suchutkie i kolor oraz wygląd nie budziły żadnych podejrzeń.
Auto pracuje cicho płynnie nie pobiera oleju bynajmniej nie jest zauważalne.
Aczkolwiek zmieniam 2 razy w roku że względu a krotkie w większości przebiegi.
Polecasz jakiś konkretny katalizator
I czy według ciebie ta zależność
katalizator kontra to wszystko Co opisałeś jeżeli chodzi o te 3 silniki.
Takie potwierdzenie
TomW:
Wychodzi na to że te silniki hyundaia to gorszy badziew niż słynny 1,2 puretech. Tymczasem dałem się nabrać na tą markę właśnie ze względu na dość dobre opinie jeszcze jakiś czas temu. Mam co prawda 1,5tgdi i jak go kupowałem były tylko info o wadliwych cewkach - teraz czytam że szybko zachodzą nagarem, padają sprzęgła, ktoś tam jeszcze w komentarzach na youtube straszy piston slap no i jak wynika z filmów też mają te problemy z katem a sprawę dodatkowo pogarsza możliwe uszkodzenie gpf przez te cząsteczki katalizatora. Samochód mam jeszcze na gwarancji i na razie chodzi bez problemu, ale czy gwarancja obejmuje też np. uszkodzenia gpf ?
Nawigacja
[#] Następna strona