Forum > i30 GD

Wadliwy katalizator efek końcowy zatarty silnik GDI

<< < (10/35) > >>

daniello1234:
Właśnie sporo.czytałem jakoś nie bardzo skupiali się na jakiś cudownych olejach.
Tylko czestrzej wymianie.
Jeżdżę na SHELL HELIX UTRA ECT C3.
I nie zamierzam tego zmieniać

daniello1234:

--- Cytat: robaszek127 w 28 Styczeń 2025, 00:10:00 ---Co da inny olej jak producent pewnie przycebulił na materiałach. Miałem hyundaia i chłodnica klimy się rozlatywała w oczach taki był kiepski stop. Tak samo sanki silnik zrobione z najgorszej pewnie blachy bo uległy utylizacji. Tak samo głupia tulejka w wycieraczce tylnej z aluminium tak samo się utleniała i blokowała wycieraczkę. A w książce serwisowej też miałem adnotacje z wymiany na gwarancji katalizatora.

--- Koniec cytatu ---

Oglądam czytam o motoryzacji bo lubię.
I przyznam że w pewnym czasie motoryzacja jak i cała reszta sprzętu  obrała kierunek ilości nie jakość. Jest mnóstwo kombinacji.  Zawory które są tak wysterowane zmniejszone ciśnienie ba biegu jałowym że auto samo się zaciera . Cudowne odmy wariatory i inne cuda . Nie ma co liczyć na cudowna jakość.

XT1097:
No jak już widzę wymianę oleju co 5 tys to mnie skręca. Bzdura kompletna i wyrzucanie pieniędzy w błoto.
Olej co 15 kkm  w zupełności wystarczy.
Masa bzdurnych filmów na YT pokazująca rzekomą galaretkę wylewająca się z.miski to czyste brednie.
Za dużo miałem samochodów, za dużo wymian oleju zrobiłem w swoich autach żeby wierzyć w takie bzdury.
Nie należy lekceważyć przybywania oleju w dieslach - przyczyny różne, najczęściej niesprawny DPF lub zakłócenia w jego wypalaniu, czasem winna jest pompa paliwa puszczając diesla przez uszczelnienia w rejony oleju silnikowego (nie wiem czy dotyczy H/K). Benzyną w oleju się nie przejmuje bo ona odparuje. Diesel nie odparowuje do zera.

daniello1234:
Nawet jak się nie mylę w instrukcji jest napisane  że w warunkach trudnych co 5 tys.
Ja może źle się wyrazilem
Kwestia oleju  każdy robi jak uważa nikt nikogo do niczego nie namawia.  Daleko.mi do tego był to bardzo często pojawiający się element w wypowiedziach .

W drugim aucie wymieniam  olej raz w roku.
W hyundai 2 razy . I to jest moja indywidualna decyzja .

elektron1234:
Witam Wszystkich
Ja się kieruje parametrami oleju,wymieniam co roku i leje ORLEN.
Wcześniej lałem zagraniczne marki ale ok 5 lat temu zrezygnowałem
Z resztą każdy robi jak uważa.
Pozdrawiam

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej