Forum > i30 GD

Wadliwy katalizator efek końcowy zatarty silnik GDI

<< < (9/35) > >>

XT1097:
A po co chcesz zwiększac.objetosc oleju ???
Rommie nagrał kolejne pierdolety o hybrydowym Citroenie. Oczywiście znów ekologia zabiła silnik a rommie wlał tam dwa preparaty i już silnik uratowany. Kompresja 17 barów ma tam być wg Romka szamana 😂😂😂

robaszek127:
Wlał preparat by rozruszać pierścienie i tyle pomogło, że wzrosło o ok 1 bar. Silnik nie naprawił bo jak mówił, ze już jest gładź uszkodzona i pojeździ jeszcze. Ale wg producenta już powinien być remont. To nie diesel, że bez dobrej kompresji będzie kiepsko.

daniello1234:
Oglądam sobie ostatnio filmiki z USA  ba temat silników GDI
Chyba najczęściej wypowidzi tyczą zbyt długich interwałów olejowych
Że względu na krotkie przeloty
Olej powinno się zmieniać co 5 tys  km.

Poza tym nalot na zaworach ssących żadna magia nie pomoże  mechaniczne  czyszczenie orzeszkowanie raczej najskuteczniejsze

Kolejna rzecz wtryskiwacze i rozrzedzanie oleju paliwem

Oraz jazda na niskich obrotach

Co do tego czemu chciałbym zwiększyć ilość oleju wydawało mi się że były to dobry pomysł. Ale dałem sobie z tym spokój.

Bardziej do mnie przemawia częstrza wymiana.
Co do oleju nie wiele wyczytałem aby spełniał normy i tyle

Poza tym wydaje mi się że mają większe filtry oleju. Albo  to złudzenie optyczne

...kuba...:
A zastanawialiście się w takim razie czy przypadkiem może jakiś lepszy olej stosować niż olej Shell który jest rekomendowany przez Hyundai/Kia? Wydaje mi się, że są marki stosujące inne oleje i nie mają takich problemów - pytanie czy kwestia oleju, meteriałów z którego wykonane są elementy silnika, czy technologie...

robaszek127:
Co da inny olej jak producent pewnie przycebulił na materiałach. Miałem hyundaia i chłodnica klimy się rozlatywała w oczach taki był kiepski stop. Tak samo sanki silnik zrobione z najgorszej pewnie blachy bo uległy utylizacji. Tak samo głupia tulejka w wycieraczce tylnej z aluminium tak samo się utleniała i blokowała wycieraczkę. A w książce serwisowej też miałem adnotacje z wymiany na gwarancji katalizatora.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej