Forum > i30 GD
Wadliwy katalizator efek końcowy zatarty silnik GDI
daniello1234:
No właśnie a szkoda ze nikt nie poczuwa się do odpowiedzialności
Jeżeli jest możliwość dlaczego by tego nie zrobić.
Czyli my to drugi sort.
robaszek127:
Akurat Europa taka jest, że koncerny są kryte. Takie było z aferą VW Dieselgate w USA to był zwrot aut a u nas jakby nic cię nie stało. Wielu ludzi nawet nie wie o wadach aut i potem naprawiają za własną kasę a przy okazji zarabiają mechanicy. Dla koncernu koreańskiego to koszta więc jak się da to idą w zaparte.
MichalAndrzej:
--- Cytat: robaszek127 w 06 Luty 2026, 19:33:11 ---Tu nie chodzi o zwiększenie temperatury katalizatora ale o zbyt uboga mieszankę podczas jazdy eko i przez to wysokie wartości spalin co niszczą katalizator. Nawet pisano, że Kia wprowadzała jakieś zmiany oprogramowania silnika by zmniejszać temperatury ale w Europie za bardzo się nie przyznają do tej wady.
--- Koniec cytatu ---
Przy bezpośrednim wtrysku stosuje się tzw. mieszankę uwarstwioną (stratified charge), która jest mieszanką ubogą (lambda >1), ale wzrost temperatury spalin nie jest znaczący względem mieszanki jednorodnej stechiometrycznej (lambda = 1) czy bogatej (lambda < 1).
Niedawno oglądałem u znajomego silnik Ford 1.6 ecoboost. Tam jest separator oleju z odmy. Olej z odmy jest separowany i wraca do silnika.
W Hyundai/Kia mgła olejowa z odmy leci w dolot i do spalania w cylindrach.
daniello1234:
Mam zakupiony oil catch tank
Będę montował
Czekam na lepsze warunki
Wcześniej wyczyszczę zawory dolotowy.
MichalAndrzej:
--- Cytat: daniello1234 w 10 Luty 2026, 11:32:56 ---Wiadomości: 172
Woj. Dolnośląskie
Auto: i30 GD 2012-2016
Rok: 2014
Paliwo: PB
Silnik: G4FD - 1.6 16V R4 GDI