Forum > i30 GD

Wadliwy katalizator efek końcowy zatarty silnik GDI

<< < (24/35) > >>

mayos:
Czy może ktoś polecić jakiś klucz do tej sondy lambda. Mówił Pan RommieRen w jednym filmie, że jest jakiś specjalny. Mam 1.4 G4LC. Myślę, że to będzie to samo co w tym 1.5 DPI.

Oglądałem kiedyś ten film o GDI, ale do głowy mi nie przyszło, że to też może dotyczyć wolnossaków 1.4 i 1.5.

Mam ten i30 PD 1.4 100KM z 2019 roku od nowości, kobieta jeździ. Mamy rekordowe niskie spalania, nisko kręcimy. 10tys km rocznie robimy. Dopiero od niedawna zaczął drgać na wolnych obrotach. Przymierzam się do wymiany świec (nie mogę znaleźć odpowiednich) i zajrzeć kamerką. Bardzo mnie ten temat zainteresował. Bo od 5 lat jestem wyznawcą tych silników można by powiedzieć :) Wszystkim polecam, na papierze się wszystko zgadza. Wtrysk pośredni, brak drogiego osprzętu. Nawet szukałem do tej pory drugiego samochodu dla siebie i30 1.5 DPI10KM. Jest tego masa poleasingowych na rynku. Dla mnie do tej pory to były może nie idealne ale ostatnie warte uwagi silniki. Mówię o G4LC i G4LG.
Już kasę liczyłem ale po tym wszystkim co obejrzałem na tych filmach odpuszczam, załamka :)

Oby się okazało, że Pan Rommie... pracuje dla VW :)

robaszek127:
W zwykłym silniku nie ma co się bać katalizatora bo jest zwykły EGR i nie ma możliwości by katalizator zniszczył silnik. Najwyżej katalizator się rozleci. Niestety teraz w coraz gorzej jest z wyborem silników. A jak patrzyłem coś do gazu to już Hyundai odpadł całkowicie niestety. Dlatego odszedłem od Koreańczyków.A  z nowymi to już całkowita patologia. Silniki litrówki lub syf typu 1.2 Puretech. A klucz kupuje się obojętnie jaki byle miał te nacięcie na kabel od sondy.

XT1097:
No.. wg teorii Rommie-renowej to nikt nie jest bezpieczny. Tak się zastanawiam czy z moim elektrykiem nie podjechać do niego na mapę. Strzeżonego pambuk...

robaszek127:
Raczej pewnie mu chodzi o ten 1.6 GDI czy TGDI a może i ten 1,5GDI. Wstarszych silnikach gdzie 2 sonda tylko bada spaliny  to nawet jak ten siądzie to wywala tylko błąd. Tak miałem w getzie 1.3 od kupna a katalizator był wymieniony nawet na gwarancji więc już wtedy raczej w hyundaiu nie były one za żywotne.
A z elektrykami też się zacznie jak się zrobią trochę starsze i bez gwarancji. Tam też jest zrobione by tanio nie naprawić: //www.youtube.com/watch?v=fK7aWHqLWfs

XT1097:
Ten gość to kolejny internetowy pajac. Żyje z serwisowania elektryków i ciągle opowiada jaki to chłam, jakie to drogie naprawy itd itp. Cała jego naprawa polega na odkręceniu 20 śrubek i wymianie modułu więc musi jakoś zrobić dookoła siebie halo.
Komplet używanych  bebechów do mojego auta to silnik 2500, falownik 1700, ładowarka 800, rozdzielacz 800, przekładnia główna 2500 - w sumie 8350.
Reszta to pierdolenie ludzi którzy nie mają pojęcia o autach elektrycznych albo wymieniają moduły po 20 tys w e-tronach po to żeby robić sensację w TVN Turbo.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej