Forum > Pozostałe
Wszystko o LEDach
BartBartez:
Czytając ten post wnioskuj, ze wszystkie diody, które montowałem w autach zamontowałem źle. Po prostu kupowałem diody 12V na alledrogo i montowałem bezpośrednio. Jeszcze żadna się nie przepaliła
termos:
A diody z allegro na 12V to nie jest dioda+rezystor? Jeśli tak, to podobnie ja bym tak zrobił, tyle tylko, że nie kupił bym na allegro ale zmontował sobie sam.
IgoReCzeK:
Witam. Sprawa udaru napięciowego wzięła się z racji regulatora napięcia, który potrafi podczas rozruchu silnika wprowadzać krótkotrwałe zakłócenia w instalacji elektrycznej. Korzystając z prawa Ohma można prosto udowodnić, że przy dobranej wartości rezystora blisko krytycznej wartości prądu jaki może przepływać przez diodę podwyższenie napięcia spowoduje przekroczenie wartości krytycznej prądu a co za tym idzie przepalenie się diody. Nie trzeba się długo zastanawiać, by dojść do wniosku, że w tym przypadku zmiany napięcia powodują bezpośrednie zmiany wartości prądu, tak więc można to nazwać udarem napięciowym a on i tak pociągnie za sobą udar prądowy. :mrgreen: Układy statyczne mają tą wadę, że nie są w stanie dynamicznie zmienić wartości rezystora, by zapewnić przepływ prądu przez diodę na tym samym poziomie. Powinny więc być tak dobierane, by zapas ten był na tyle duży, by takie uszkodzenie na następowało. To znowu pociąga za sobą fakt, że dioda nie będzie świeciła pełną mocą, jaką możemy wykorzystać przy stosowaniu stabilizatorów napięcia. Trochę się rozpisałem, ale mam nadzieję, że było warto. Pozdrawiam Igor.
BartBartez:
--- Cytat: "termos" ---A diody z allegro na 12V to nie jest dioda+rezystor?
--- Koniec cytatu ---
Bez rezystora. Po prostu dioda 3 lub 5mm i bezpośrednio zasilanie
termos:
Trochę podejrzewałem, że chodzi o rozruch, no ale jak duże napięcia zakłócenia mogą być przy rozruchu? Nie mam doświadczenia z elektryką samochodową. Pisałem o 12V, ale ja bym liczył nie na 12V tylko na 13,8V albo na 14,4V, zależnie od tego co bym zmierzył przy włączonym silniku. Diody mają sporą tolerancję na wyższy prąd. Te kilka miliamperów więcej nie zrobi różnicy, tym bardziej przez sekundę lub dwie. Aż mnie kusi i chyba zainstaluję sobie dziś kilka diodek na rezystorze i zobaczę kiedy się spalą :)
Nawigacja
[#] Następna strona