Autor Wątek: [Getz] [Getz] Problem z nieodskakującą klamką bagażnika  (Przeczytany 21425 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Kurako

• Gość
[Getz] Problem z nieodskakującą klamką bagażnika
« dnia: 15 Maj 2012, 14:56:47 »
Tak jak w temacie nie ma co tu duzo mówic, klamka nie odskakuje po otwarciu i przy kolejnym otwarciu bagaznika nacisniecie na klamke nie powoduje otwarcia bagaznika, trzeba dopiero odgiac klamke do poczatkowej pozycji i nacisnąc ponownie.. :) jest na to jakos sposob? jakieś smarowanie? czy po prostu wymiana klamki ?
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwiec 2020, 20:47:22 przez Brt »

Offline marekityle

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Maj 2012, 16:34:05 »
Na starym forum o ile dobrze pamiętam  był omawiany podobny przypadek, bodajże jakaś sprężynka rdzewieje. Prawdopodobnie wystarczy rozebrać, wyczyścić i przesmarować, ewentualnie założyć nową sprężynkę.

Offline albert

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Maj 2012, 20:08:01 »
Mam ten sam problem. Prowizorycznie użyłem WD 40 w aerozolu i jest trochę lepiej, ale nie do końca. WD 40 to jednak nie jest smar. Daję samochód do kolegi na warsztat celem wymiany rozrządu, to przy okazji naprawię klamkę od bagażnika.

Kurako

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Maj 2012, 21:44:49 »
marekityle, jak czytam twoje wypowiedzi to życie wydaje sie takie proste :D
szkoda, że w moim przypadku jak rozbiore klamke, to zloze ja z powrotem i zostanie mi części, w tym ta sprezynka :D

Offline marekityle

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Maj 2012, 07:17:15 »
Cytat: "Kurako"
jak rozbiore klamke, to zloze ja z powrotem i zostanie mi części, w tym ta sprezynka :D

Hmm mnie prawie zawsze czegoś brakuje po takiej operacji :mrgreen:

szulbek

• Gość
Problem z nieodskakującą klamką bagażnika
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Maj 2012, 09:18:03 »
Witajcie,
Swojego Gacusia kupiłem na początku roku. Problem klamki znany jest mi od początku użytkowania. Znajomy mechanik orzekł, że najlepiej wymienić całość (koszt to bodajże sto kilkadziesiąt złotych, ale nie mam pewności), gdyż powodem jest przerdzewiała blacha, na której opiera się cały mechanizm. Tym samym sprężyny również są w podobnym stanie. Faktycznie jak się tam zajrzy to jedna wielka rdza na tej blasze, ale ważne że sama klapa jest zdrowa. Jak na razie nie zdecydowałem się na wymianę, tylko zalałem klamkę preparatem typu WD 40. Efekt - pomogło i jak na razie problem zniknął na dwa, trzy miesiące. Jednak wyraźnie jest to działanie krótkofalowe - spodziewam się powtórki z historii w najbliższych tygodniach.
pozdrowienia
szulbek

CormaQes

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Maj 2012, 11:52:14 »
Też mam ten problem;) Użyłem WD40, niewielki efekt. Nauczyłem się nie wciskac do końca klamiki i jest ok:)

Offline albert

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Maj 2012, 17:58:34 »
Klamka bagażnika naprawiona. Końcówka sprężyny była ułamana. Kolega mechanik poradził sobie ze sprężyną, bez jej wymiany, nasmarował i działa. Jak nowa. :-D

Gacek

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 29 Maj 2012, 23:40:55 »
I u mnie też występował ten problem. Klamka "zostawała". Zastosowałem spore ilości środka penetrującego w postaci CX80 na sprężynkę od klamki, ponieważ po zimie była dosłownie zjedzona przez rdzę. Po zastosowaniu środka odczekałem jeden dzień, potem ponownie zastosowałem cx80 i również odczekałem jeden dzień. Nie było to uciążliwe ponieważ mało korzystam z bagażnika. Początkowo sądziłem, że sprężynka będzie do wymiany ale efekt przerósł moje oczekiwania. Klameczka jak nowa a ze sprężyny odlazła cała korozja. Teraz profilaktycznie co jakiś czas przesmarowuje klameczkę olejem w sprayu, podobnie jak zawiasy w drzwiach itp.

Kurako

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 30 Maj 2012, 11:48:47 »
jakąś dokładną nazwę tego środka mogę prosić?

Offline Zbyszek

• Administrator
« Odpowiedź #10 dnia: 30 Maj 2012, 22:04:16 »
Kurako,
Cytat: "Gacek"
Zastosowałem spore ilości środka penetrującego w postaci CX80

CX80 to jest właśnie nazwa środka podobnie jak nazwą jest np. WD40.

Kurako

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 31 Maj 2012, 11:56:47 »
tak tylko po wpisaniu cx80 na alledrogo wyskoczylo 10 stron srodków, ale żaden nie jest penetrujący.. i cx80 to nazwy tak jakby firmy :P

Offline Zbyszek

• Administrator
« Odpowiedź #12 dnia: 31 Maj 2012, 23:34:39 »
CX80 to nazwa (tak jak WD40).

Gacek

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 03 Czerwiec 2012, 20:20:31 »
Tak, CX80 to nazwa firmy. Na opakowaniu napisane jest płyn konserwująco naprawczy.

toporek

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 27 Czerwiec 2012, 12:32:01 »
Kurak ja poruszałem na starym forum ten temat :)

1. Sprężynka
2. Jak dzielicie z kimś auto to szarpie za klapę i robi to bez wyczucia

Na pierwszy już sobie odpowiedzieliście, 2 jest gorsza, bo trzeba wymienić mechanizm klamki. Wytłumaczę na czym u mnie to polegało:

Siostra naciskając na klamkę od razu ciągnęła do siebie klapę i przez to wytarł się plastik od zamka, to jest taki szit, że kiedy się zetrze plastik wchodzi w osłonę zamka i blokuje cały mechanizm (bolec zacisku zamka jest w plastikowym "etui").

Wymieniłem to, ale 2 dni jeździłem z klapą zawiązaną na sznurek!!

El. pasuje do Gacka przed i po lifcie, jest ten sam:)

Odkopałem temat, ale może się przydać:)