Forum > Getz

[Getz] Problem z nieodskakującą klamką bagażnika

<< < (2/6) > >>

szulbek:
Witajcie,
Swojego Gacusia kupiłem na początku roku. Problem klamki znany jest mi od początku użytkowania. Znajomy mechanik orzekł, że najlepiej wymienić całość (koszt to bodajże sto kilkadziesiąt złotych, ale nie mam pewności), gdyż powodem jest przerdzewiała blacha, na której opiera się cały mechanizm. Tym samym sprężyny również są w podobnym stanie. Faktycznie jak się tam zajrzy to jedna wielka rdza na tej blasze, ale ważne że sama klapa jest zdrowa. Jak na razie nie zdecydowałem się na wymianę, tylko zalałem klamkę preparatem typu WD 40. Efekt - pomogło i jak na razie problem zniknął na dwa, trzy miesiące. Jednak wyraźnie jest to działanie krótkofalowe - spodziewam się powtórki z historii w najbliższych tygodniach.
pozdrowienia
szulbek

CormaQes:
Też mam ten problem;) Użyłem WD40, niewielki efekt. Nauczyłem się nie wciskac do końca klamiki i jest ok:)

albert:
Klamka bagażnika naprawiona. Końcówka sprężyny była ułamana. Kolega mechanik poradził sobie ze sprężyną, bez jej wymiany, nasmarował i działa. Jak nowa. :-D

Gacek:
I u mnie też występował ten problem. Klamka "zostawała". Zastosowałem spore ilości środka penetrującego w postaci CX80 na sprężynkę od klamki, ponieważ po zimie była dosłownie zjedzona przez rdzę. Po zastosowaniu środka odczekałem jeden dzień, potem ponownie zastosowałem cx80 i również odczekałem jeden dzień. Nie było to uciążliwe ponieważ mało korzystam z bagażnika. Początkowo sądziłem, że sprężynka będzie do wymiany ale efekt przerósł moje oczekiwania. Klameczka jak nowa a ze sprężyny odlazła cała korozja. Teraz profilaktycznie co jakiś czas przesmarowuje klameczkę olejem w sprayu, podobnie jak zawiasy w drzwiach itp.

Kurako:
jakąś dokładną nazwę tego środka mogę prosić?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej